Ντιλ – μαμούθ 150 δισ. στη φαρμακοβιομηχανία

Ντιλ – μαμούθ 150 δισ. στη φαρμακοβιομηχανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας αποφασίσθηκε για φορολογικούς λόγους. Αφορά τη συνένωση του αμερικανικού κολοσσού της Pfizer Inc, της μεγαλύτερης εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα, και της ιρλανδικής Allergan, η οποία είναι γνωστή για τα προϊόντα Botox.

Η πρώτη θα εξαγοράσει τη δεύτερη αντί 150 δισ. δολαρίων και πλέον, μεταφέροντας τη βάση της στην Ιρλανδία και εξασφαλίζοντας χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Εκκρεμεί, πάντως, το αν θα λάβει την έγκριση των αρχών στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Pfizer έχει κινηθεί δυναμικά για να επηρεάσει ευμενώς το Κογκρέσο. Βασικό επιχείρημά της είναι ότι όσα εξοικονομηθούν από φόρους θα επενδυθούν σε καινοτομικά φάρμακα, θα απασχολούνται 40.000 άτομα στις ΗΠΑ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ σχεδιάζεται και η διάσπαση του νέου ομίλου σε δύο μονάδες για νέα σκευάσματα και πώληση των παλαιών. Ο νέος κολοσσός, με ευρεία γκάμα σκευασμάτων από το Viagra, το παυσίπονο Lyrica και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου Prevenar μέχρι το Βοtox και το Namenda κατά του Αλτσχάιμερ, θα φέρει την επωνυμία Pfizer Plc. Με την εξαγορά αυτή η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών του 2015 υπερβαίνει τα 600 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, η Pfizer θα ανταλλάξει 11,3 μετοχές για κάθε μετοχή της Allergan, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία της δεύτερης ανέρχεται σε 363,3 δολάρια ανά μετοχή. Η εν λόγω τιμή προσφέρει προσαύξηση σχεδόν 27% στην τιμή κλεισίματος της Allergan στις 28 Οκτωβρίου, προτού δημοσιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών. Αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2014, ο κλάδος της περίθαλψης και του φαρμάκου εμφανίζει απροσδόκητα έντονη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρωτοπορία των συγχωνεύσεων, αφήνοντας πίσω την τεχνολογία και την ενέργεια. Η εξαγορά της Allergan τεχνικά θα εμφανιστεί ως εξαγορά της μεγαλύτερης Pfizer από την πρώτη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά της φορολογικής έδρας του νέου ομίλου Pfizer Ρlc στην Ιρλανδία. Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλός του θα παραμείνει ο επικεφαλής της Pfizer, Ιαν Ριντ, ενώ ο επικεφαλής της Allergan θα αναλάβει πρόεδρος και γενικός διευθυντής, αρμόδιος για πωλήσεις, μεταποίηση και στρατηγική. Η Pfizer Plc προσδοκά να αυξάνονται κατά 10% ετησίως τα κέρδη της από το 2019 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή