Η προσγείωση του golden boy της Βραζιλίας

Η προσγείωση του golden boy της Βραζιλίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 47χρονος Αντρέ Εστέβες είναι ένας από τους πάμπλουτους και πανίσχυρους τραπεζίτες που ίδρυσε τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στη Λατινική Αμερική, την Grupo BTG Pactual και κάποτε τη χαρακτήριζε «ισχυρότερη και από την Goldman». Την Τετάρτη, όμως, συνελήφθη από τις αρχές της Βραζιλίας για πιθανή ανάμειξή του σε ένα πολύ σοβαρό και εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τον πετρελαϊκό κολοσσό της Petroleo Petrobras, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι λειτουργοί και στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, όπως του Petroleo Petrobras και της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της χώρας. Οι τελευταίοι που συνελήφθησαν ήταν ο Αντρέ Εστέβες και ο γερουσιαστής Ντελσίδιο Αμαράλ. Ο κ. Εστέβες φέρεται να επιδίωξε συμφωνία με τον κ.Αμαράλ, ώστε να παρέμβει στην υπόθεση με μαρτυρία πρώην στελέχους του κολοσσού της Petroleo Petrobras, το οποίο είναι στη φυλακή.

Μέχρι στιγμής οι αρχές στη Βραζιλία έχουν συλλάβει περισσότερα από 100 άτομα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Μάρτιο, οπότε και ξεκίνησαν σαρωτικές εισαγγελικές έρευνες στην Petrobras. Το ρεάλ, το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας, κατρακύλησε, η οικονομία συρρικνώθηκε και η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ επλήγη. Ο Αντρέ Εστέβες είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου τραπεζίτη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος χωρίς διασυνδέσεις με παλιές οικογένειες. Προέρχεται από μέση οικογένεια, βρέθηκε να εργάζεται στην τράπεζα Pactual ως τεχνικός υπολογιστών το 1989 και απέκτησε στενούς δεσμούς με τον ιδρυτή της. Αν και διετέλεσε μέντοράς του, δεν δίστασε να τον απομακρύνει από το Δ.Σ. και να μετατρέψει την Pactual σε μηχανή δημιουργίας κερδών.

Το 2002 έγινε συνεταίρος στην τράπεζα, μετά αυτή αγοράστηκε από την UBS το 2006 για να περάσει αργότερα στα χέρια του Αντρέ Εστέβες το 2009. Με την επωνυμία BTG Panctual έγινε η μεγαλύτερη νοτιοαμερικανική επενδυτική τράπεζα και ανέλαβε τις μεγαλύτερες εκδόσεις και πωλήσεις μετοχών το 2013 και το τρέχον έτος. Το 2013 ο Αντρέ Εσέβες δώρισε άγνωστο ποσόν στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η περιουσία του από τα 4,9 δισ. δολάρια πέρυσι τον Σεπτέμβριο ελαττώθηκε κάτω των 2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της τράπεζάς του καταβαραθρώθηκε, εξαιτίας δανείων και επενδύσεων σε επιχειρήσεις αναμεμειγμένες στο σκάνδαλο Petrobras.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή