Υπό πίεση το ευρώ εν μέσω προσδοκιών για νέα νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου

Υπό πίεση το ευρώ εν μέσω προσδοκιών για νέα νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου. Η ΕΚΤ πιθανόν να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως χρεώσεις δύο επιπέδων για τράπεζες οι οποίες καταθέτουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ και την ένταξη των δημοτικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, δημιουργώντας μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το μέγεθος μιας δυνητικής μείωσης του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εξασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων οικονομολόγων αναμένουν ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, προβλέποντας πιθανή μείωση 10 μονάδων βάσης στο -0,30% στο επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αύξηση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισ. από 60 δισ. σήμερα και/ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016. Στον αντίποδα, το δολάριο συνεχίζει να επωφελείται από τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις 15-16 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2006. Μια σειρά από αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων της Fed μερικές ημέρες αργότερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανέκαμψαν σημαντικά τον Οκτώβριο, ενώ οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ως απόρροια των ανωτέρω, ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ DXY ανήλθε πάνω από τις 100 μονάδες αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά επτά μηνών κοντά στο 1,0565 την Τετάρτη. Στο ίδιο περιβάλλον, τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση του διετούς τίτλου να αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στο -0,43% ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή και την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί σε χαμηλά ενός μήνα στο 0,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή