Μείωση γερμανικών εισαγωγών, εξαγωγών τον Οκτώβριο

Μείωση γερμανικών εισαγωγών, εξαγωγών τον Οκτώβριο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας αυξήθηκε στα 20,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι των 19,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, αλλά εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν πέραν του αναμενομένου. Συνολικά τον Οκτώβριο οι εξαγωγές ελαττώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές της κατά 3,4%. Ειδικά προς την Κίνα σημειώθηκε σημαντική πτώση των εξαγωγών, η οποία από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα φθάνει το 2,5%. Παράλληλα, πάντως, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αύξηση είναι της τάξεως του 20%. Εν μέρει η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οφείλεται στην αδύναμη ζήτηση της Κίνας και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και στο γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση από τους Γερμανούς καταναλωτές παραμένει συγκριτικά ασθενική. Αναφορικά με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, πάντως, το έγκριτο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo προβλέπει συγκρατημένη ανάπτυξη με ρυθμό 1,7% φέτος και 1,9% το 2016.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως εργαλείο κινητοποίησης του οικονομικού μηχανισμού με τη συνδρομή των ακόμα χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, των υψηλότερων αποδοχών και της φορολογικής ελάφρυνσης στα νοικοκυριά. Παράλληλα, όπως τόνισε το ινστιτούτο, τα μέτρα οικονομικής επέκτασης μέσω της δημοσιονομικής και της κοινωνικής πολιτικής θα καταστούν ισχυρότερα. Οι εισαγωγές αναμένεται να υπερβούν σε αύξηση τις εξαγωγές, ενόσω θα ενδυναμώνεται η εγχώρια ζήτηση. Το διεθνές εμπόριο λειτούργησε αρνητικά για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ενώ η χαμηλότερη από την αναμενόμενη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποδηλώνει πως ο κλάδος υφίσταται ακόμη τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της Κίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή