Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου πιέζει τις διεθνείς αγορές

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου πιέζει τις διεθνείς αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγή στα υφιστάμενα επίπεδα, αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες πίεσης των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων την εβδομάδα που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που εκτιμάται ότι ελέγχουν περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής σε αναθεώρηση του στόχου παραγωγής προκειμένου να περιοριστεί το πλεόνασμα παραγωγής πετρελαίου που έχει οδηγήσει την τιμή σε μείωση άνω του 60%, περίπου, από τον Ιούνιο του 2014. Η τιμή του Μπρεντ κυμαινόταν την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης σε επίπεδα κοντά στα 39 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας «σπάσει» το ψυχολογικό φράγμα των 40 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2009 και έχοντας καταγράψει συνολική πτώση της τάξης του 15% περίπου από τα επίπεδα διακύμανσης λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), το πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια παραγωγή έφθασε κατά μέσον όρο στα 95,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ημερήσια κατανάλωση δεν υπερέβαινε κατά μέσον όρο τα 93,8 εκατ. βαρέλια. Το πρόβλημα σχετικά με το πλεόνασμα παραγωγής εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής από το Ιράν, εν αναμονή της άρσης μέσα στο 2016 των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της. Στον αντίποδα, η εκτίμηση για περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου ευνόησε τα κυβερνητικά ομόλογα, κυρίως μακροπρόθεσμης διάρκειας, των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωζώνης.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών του ευνοημένο από την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, για μια λιγότερο, σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, φιλόδοξη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,0955/60 την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό ενός μηνός περίπου 1,1040 που σημειώθηκε νωρίτερα την εβδομάδα. Με την αγορά να έχει προεξοφλήσει σχεδόν πλήρως το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων (25 μ.β.) από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, η προσοχή των επενδυτών θα εστιαστεί στην επίσημη ανακοίνωση για πιθανές αιχμές σχετικά με τον ρυθμό περαιτέρω αύξησης τους επόμενους μήνες, παράγοντας που θεωρείται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία της αντίστοιχης ισοτιμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή