Με λιγότερα μέτρα λιτότητας ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

Με λιγότερα μέτρα λιτότητας ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» έδωσε χθες το ιταλικό Κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι για το οικονομικό έτος του 2016, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλες φοροαπαλλαγές που αναμένεται να προκαλέσουν δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η κατάργηση φόρου στην πρώτη κατοικία και κονδύλια 500 ευρώ για τους νέους που επιθυμούν να συμμετέχουν σε πολιτισμικές εκδηλώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφασίζει να υπερβεί τον στόχο του 2,2% για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2016, που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν για τη μείωση του υπέρογκου χρέους της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος για έλλειμμα 2,4% επί του ΑΕΠ παραμένει κάτω από το πλαφόν του 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι ξεχωρίζει η κατάργηση φόρου στην πρώτη κατοικία, ένα μέτρο που παραπέμπει στη διακυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κατάργηση του φόρου αυτού μειώνει τα δημόσια έσοδα κατά 3,5 δισ. ευρώ. Παραχωρείται, παράλληλα, μηνιαίο μπόνους 80 ευρώ στους αστυνομικούς και στους στρατιώτες, αλλά και επίδομα 500 ευρώ σε όλους του νέους ηλικίας 18 ετών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είναι τα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η Γερουσία ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό με 162 ψήφους υπέρ και 125 κατά, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη δώσει την έγκρισή της. Οι επικριτές της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως οι φοροαπαλλαγές είναι ένας τρόπος για να κερδίσει η Ρώμη την εύνοια της κοινής γνώμης.

Η Ιταλία δέχεται, επίσης, πιέσεις από την Κομισιόν για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας φθάνει στο 133% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Βασική ανησυχία της Κομισιόν είναι ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας, δηλαδή το προσαρμοσμένο έλλειμμα στις διακυμάνσεις του ΑΕΠ, αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ αντί να μειωθεί κατά 0,5%, όπως επιβάλλουν οι δημοσιονομικοί κανόνες των Βρυξελλών. Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει τη λήψη μιας τελικής απόφασης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας μέχρι τον Μάιο, παροτρύνοντας τη Ρώμη να λάβει διορθωτικά μέτρα. Ωστόσο, η Ρώμη έκανε το αντίθετο. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός που παρουσίασε τον Οκτώβριο προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% επί του ΑΕΠ αντί του 1,8%, που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, ενώ το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Κοινοβούλιο «φωτογραφίζει» έλλειμμα 2,4%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή