Αύξηση απασχόλησης και λιανικών πωλήσεων στην Ισπανία

Αύξηση απασχόλησης και λιανικών πωλήσεων στην Ισπανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι ειδήσεις που φθάνουν από το οικονομικό μέτωπο της Ισπανίας και της Ιταλίας αυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Τα καταστήματα στην Ισπανία έκαναν τον Νοέμβριο προσλήψεις με τον υψηλότερο ρυθμό στα τελευταία οκτώ χρόνια ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αυτή από πολλούς θεωρείται η καλύτερη περίοδος για τέτοιες κινήσεις, αφ’ ης στιγμής η οικονομία ανακάμπτει. Σε ετήσια βάση οι προσλήψεις ενισχύθηκαν 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Ανάλογος ρυθμός είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2007. Στη δε περίπτωση της Ιταλίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ναι μεν η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο, αλλά διατηρήθηκε κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδά της, όπως επισημαίνει το BBC. Η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αντίστοιχα.

Συνθήκες

Τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες με τον χαμηλό πληθωρισμό, τις φορολογικές απαλλαγές και την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα των νοικοκυριών ενισχύονται, παρατείνοντας την επιστροφή της χώρας στην οδό της ανάπτυξης. Από το 2014 και μέχρι σήμερα οι υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν στην τόνωση των λιανικών πωλήσεων το εν λόγω διάστημα. Η εξέλιξη αυτή συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο για 16ο μήνα στη σειρά, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται 3,3% σε ετήσια βάση. Βέβαια, είναι ο πιο αργός ρυθμός από τον Αύγουστο και απέχει πολύ από το 6% του Οκτωβρίου. Ωστόσο, πέρυσι τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία είχαν αυξηθεί μόλις 1,8%, ενώ τον Δεκέμβριο ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο. Ισως το ίδιο μοντέλο επαναληφθεί και φέτος. Θα πρέπει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι η ενδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών συνέβαλε και στη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στο αποκορύφωμα της κρίσης έγιναν μαζικές απολύσεις στην Ισπανία και σήμερα ο δείκτης της ανεργίας φθάνει σχεδόν στο 21%. Πάντως, η Τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Συν τοις άλλοις, φαίνεται πως δεν επηρεάζεται δυσμενώς η οικονομική δραστηριότητα από την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό. Μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές στη χώρα στις 20 Δεκεμβρίου δεν ανεδείχθη κάποιο κόμμα το οποίο να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να έλθει σε συνεννόηση με ένα άλλο. Παρά ταύτα, αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ανοδική τάση των πωλήσεων και της ανάπτυξης θα συνεχιστεί.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, κατά το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, η ανάπτυξη αποδείχθηκε χαμηλότερη των προσδοκιών και διαμορφώθηκε στο 0,2%. Εντούτοις, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, καθώς και οι καταναλωτές, δεν πτοήθηκαν σε βαθμό ανησυχητικό και οι δείκτες εξασθένησαν μεν, παρέμειναν δε κοντά στα υψηλά τους επίπεδα. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εξασθένησε στις 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 107,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική αρχή, η οποία συνδυάζει αποτελέσματα από τους κλάδους της μεταποίησης, του λιανεμπορίου, των οικοδομών και των υπηρεσιών. Αντιστοίχως στην περίπτωση της εμπιστοσύνης των Ιταλών καταναλωτών, αυτή τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις 117,6 από τις 118,4 μονάδες – ρεκόρ του Νοεμβρίου, αλλά υπερέβη τις μέσες προβλέψεις των 117 μονάδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή