Η ιρλανδική «κακή τράπεζα» πωλεί… κοσμήματα

Η ιρλανδική «κακή τράπεζα» πωλεί… κοσμήματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισό δισ. ευρώ άντλησε η ιρλανδική «κακή τράπεζα» (ΝΑΜΑ) από περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε επενδυτές ακινήτων με ληξιπρόθεσμα δάνεια, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Εργα τέχνης, κοσμήματα, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία, μη συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών, πουλήθηκαν έναντι 486 εκατ. ευρώ, αφού δόθηκε το πράσινο φως από τη ΝΑΜΑ, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που άφησαν οι ιρλανδικές τράπεζες, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μάλιστα, η ΝΑΜΑ εκτιμά πως θα παρουσιάσει συνολικά κέρδη της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το 2009, δηλαδή από τότε που ιδρύθηκε για να αναλάβει τη διαχείριση ενός τεράστιου όγκου «κόκκινων» δανείων που είχε εγγυηθεί η κυβέρνηση. Οι εγγυήσεις που έδωσε η Ιρλανδία για τα δάνεια των τραπεζών ανάγκασαν το Δουβλίνο να ζητήσει οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ. Βέβαια, η ΝΑΜΑ είχε πληρώσει 31,6 δισ. ευρώ προ πενταετίας για να αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια των ιρλανδικών τραπεζών έναντι ονομαστικής αξίας 74 δισ. ευρώ. Ολα αυτά τα δάνεια είχαν χορηγηθεί σε 850 δανειολήπτες. Σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθεί ο υπερβολικός δανεισμός που οδήγησε στην κατάρρευση των εγχώριων τραπεζών, αλλά οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για στρεβλώσεις στην αγορά.

Μία επταετία μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κερδοφορία των ιρλανδικών τραπεζών έχει αποκατασταθεί άλλα με μετριοπαθείς ρυθμούς. Τον περασμένο μήνα, η ιρλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την αύξηση των ενοικίων νωρίτερα από μία διετία, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να αναμένουν μεγάλη άνοδο το 2017. Την ίδια ώρα δυσκολεύονται να αποκτήσουν στεγαστικά δάνεια. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως έτσι δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, εφόσον μια αύξηση των ενοικίων μπορεί να είναι απότομη. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επιβάλει την καταβολή μεγαλύτερης προκαταβολής στη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε σχέση με το παρελθόν, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των ενοικιαστών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ιρλανδικής αγοράς ακινήτων, οι τιμές αυξήθηκαν από το 2012, λόγω ελλείψεων στην προσφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή