Χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα το 2016

Χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα το 2016

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόδοση των επενδύσεων σε ομόλογα μάλλον θα είναι χαμηλή το 2016, όπως ήταν και το 2015, προειδοποιούν ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτές. JPMorgan, Fidelity Investments και Goldman Sachs, όλοι προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν ότι η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων θα αυξηθεί στο 3% μέχρι το τέλος του 2016 από 2,29% στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Τα κέρδη από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 0,7% το 2015 και τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα γενικά των ανεπτυγμένων οικονομιών περιορίστηκαν κατά 2,5% σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, τη στιγμή που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξανε τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2006. Με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια, η αγορά προβλέπει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού εντός του 2016, εξέλιξη που μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά την Goldman Sachs, η απόδοση των ομολόγων το 2016 θα μπορούσε να αποδειχθεί λίγο καλύτερη απ’ ό,τι το 2015. «Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο απ’ όσο είχαμε προβλέψει πριν από έναν χρόνο», γράφει σε έκθεσή του ο κ. Φραντσέσκο Γκαρτσαρέλι, επικεφαλής αναλυτής μακροοικονομίας και αγορών της GS στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον κ. Γκαρτσαρέλι, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερο επίπεδο το 2016.

Οι αποδόσεις μπορεί «να αυξηθούν με αργό ρυθμό» θεωρεί ο κ. Τόνι Κρεσέντσι, αναλυτής της Pimco, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 1,47 τρισ. δολαρίων και επίσης το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο. Ο κ. Κρεσέντσι προβλέπει ότι το 2016 η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων θα κυμανθεί μεταξύ 2,25% και 2,75%. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε αυξήσει το εύρος των βασικών επιτοκίων δανεισμού από το 0%-0,25% στο 0,25%-0,5%. Η μέση πρόβλεψη των στελεχών της Fed που συμμετέχουν στην επιτροπή (FOMC) που αποφασίζει για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού είναι ότι αυτά θα βρίσκονται στο 1,375% στο τέλος του 2016.

Φθηνό πετρέλαιο και για φέτος

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο προτού βελτιωθούν» προειδοποιεί ο κ. Εχσάν Χακ, υψηλόβαθμο στέλεχος της KBC Advanced Technologies, αναφερόμενος στην πορεία των τιμών του πετρελαίου το 2016. Οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα, ώστε να μη συμφέρει η παραγωγή πετρελαίου από πηγές με υψηλό κόστος παραγωγής, «μόνο τότε θα δούμε ανάκαμψη (της τιμής), κάτι που ενδέχεται να μη συμβεί από το δεύτερο εξάμηνο» του 2016, εξηγεί ο κ. Ουλ Χακ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι θα διατηρηθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές, δεδομένου ότι η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2015 και η ρωσική παραγωγή ανήλθε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που είχε καταρρεύσει η Σοβιετική Ενωση. Παράλληλα, στη σύνολο του Νοεμβρίου οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν όρισαν καν ανώτατο όριο παραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να παράγουν όσο περισσότερο μπορούν ώστε να μη χάσουν μερίδια αγοράς. Το 2015 οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 32% και του Brent κατά 37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή