Τα εισοδήματα των 400 πιο πλούσιων μειώθηκαν κατά 19 δισ. δολ.

Τα εισοδήματα των 400 πιο πλούσιων μειώθηκαν κατά 19 δισ. δολ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτωχότεροι κατά 19 δισ. δολάρια έγιναν οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατά τη διάρκεια του 2015 λόγω της αναστάτωσης που επικράτησε στις αγορές από την πτώση των τιμών στα εμπορεύματα και των ανησυχητικών ενδείξεων για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Στη λίστα των μεγαλύτερων χαμένων εντοπίζεται ο Μεξικανός μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg, oι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διαθέτουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 3,9 τρισ. δολαρίων και κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ενισχύσουν την περιουσία τους, μετριάζοντας έτσι τις τελικές απώλειες όλων. Ξεκινώντας από τους χαμένους, ο Κάρλος Σλιμ βρίσκεται στην πρώτη θέση με απώλειες 20 δισ. δολαρίων από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Αmerica Movil AB. Εκτοπίζεται, ως εκ τούτου, από την πρώτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που κρατούσε τον Μάιο του 2013. Καθοριστικό ρόλο στην εξασθένηση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Σλιμ έπαιξαν οι ρυθμιστικές αρχές που ανέλαβαν να περιορίσουν την επιρροή που ασκεί ο Μεξικανός μεγιστάνας στον κλάδο τηλεπικοινωνιών της χώρας, δεδομένου ότι ελέγχει το μεγαλύτερο σκέλος της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Για πρώτη φορά από το 2011, ο επενδυτικός κολοσσός Berkshire Hathaway παρουσιάζει αρνητικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα η περιουσία του ιδρυτού της, Γουόρεν Μπάφετ, να διολισθαίνει κατά 11,1 δισ. δολάρια. Κατά 3 δισ. δολάρια μειώθηκε, επίσης, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς. Ευνοημένη από την οικονομική συγκυρία ήταν η Inditex, δηλαδή ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικού εμπορίου που ελέγχει την αλυσίδα καταστημάτων ρούχων Zara, Μassimo Dutti, Pull & Bear και Uterque. Κατ’ επέκταση, η περιουσία του ιδρυτή της Inditex, Αμάνσιο Ορτέγκα, αυξήθηκε κατά 12,1 δισ. δολάρια στα 73,2 δισ., υπερισχύοντας των κ. Σλιμ και Μπάφετ.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος το 2015 ήταν ο Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon. com διπλασιάστηκε στα 59 δισ. δολάρια με άνοδο κατά 19 δισ. δολάρια. Ετσι κατάφερε να διαγράψει απώλειες 7,4 δισ. δολαρίων που είχε υποστεί το 2014 και να αναρριχηθεί 16 θέσεις στη λίστα των πλουσιότερων του κόσμου, φθάνοντας στην τέταρτη θέση σε ένα χρόνο.

Σε συνολική βάση, η περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διαμορφώνεται το 2015 στα 3,9 τρισ. δολάρια, ενώ εκτοξεύθηκε στα 4,3 τρισ. δολάρια στις 18 Μαΐου του περσινού έτους, με άνοδο 267 δισ. δολαρίων από τις αρχές Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, σημειώθηκε πτώση της περιουσιακής κατάστασης των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά 182 δισ. δολάρια. Πάντως, η περιουσία των κ. Μπέζος και Ορτέγκα έχει ενισχυθεί κατά 43 δισ. δολάρια καθόλη τη διάρκεια του 2015.

Τέλος, παρά την αναστάτωση των αγορών από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, 23 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι εντάχθηκαν πρώτη φορά στον δείκτη του πρακτορείου Bloomberg με καθαρή περιουσία 205 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή