Στο «κόκκινο» οι αγορές από Ασία μέχρι ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» οι αγορές από Ασία μέχρι ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα ηχηρή πτώση 7% του δείκτη CSI 300 της Σαγκάης και της Σεντζέν, που θύμισε το δυσοίωνο κλίμα του περασμένου καλοκαιριού, τα χρηματιστήρια της Κίνας οδηγήθηκαν χθες σε αναστολή της συνεδρίασης. Πρόλαβαν, όμως, να συμπαρασύρουν σε πτώση τις αγορές σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ενώ αναθέρμαναν τις εκτεταμένες ανησυχίες για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Το νέο ωστικό κύμα ήταν αυτήν τη φορά τα δυσοίωνα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση, που εμφανίζεται να έχει συρρικνωθεί τον Δεκέμβριο για πέμπτο συναπτό μήνα, καταγράφοντας την πλέον παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης. Στη συντονισμένη πτώση των αγορών συνηγορεί η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Κίνα μόλις εκπνεύσει σε λίγες ημέρες το εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου έχει απαγορεύσει το Πεκίνο τις πωλήσεις στους μεγαλομετόχους μετά το κραχ του καλοκαιριού.

«Βρισκόμαστε στο νέο έτος, αλλά τα παλιά προβλήματα παραμένουν και η ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας δεν έχει εξαφανιστεί», σχολίασε στο Bloomberg ο Πίτερ Κινσέλα, αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο, ενώ μιλώντας στους Financial Times ο Τόνι Κρος, αναλυτής της Trustment Direct, τόνισε πως «η Κίνα εξακολουθεί να θεωρείται ευρεία απειλή για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα». Η συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές ανεστάλη αρχικά για 15 λεπτά, όπως προβλέπει το αυτόματο σύστημα που εισήγαγε το Πεκίνο σε περίπτωση πτώσης του δείκτη κατά 5%, και στη συνέχεια οριστικά για το σύνολο της ημέρας όπως προβλέπει όταν η πτώση φτάσει στο 7%. Το γουάν σημείωνε, άλλωστε, τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά την κατακόρυφη πτώση του Αυγούστου και χάνοντας 0,65% έναντι του δολαρίου βρισκόταν στα 6,5350 ανά δολάριο, καθώς είχε επικρατήσει φημολογία στην αγορά πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει σταματήσει να στηρίζει το νόμισμα επιδιώκοντας την ελεύθερη διακύμανσή του.

Την ίδια στιγμή, γεωπολιτικής προέλευσης κραδασμοί από τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, με το Ριάντ και την Τεχεράνη να διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις, οδήγησαν όχι μόνο σε πτώση των αγορών της περιοχής, αλλά επανέφεραν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Ετσι το ιαπωνικό γιεν ενισχύθηκε στα 1.128,7 ανά δολάριο και ο χρυσός σημείωσε άνοδο στα 1.074,4 δολάρια η ουγγιά. Πρωταγωνιστές, όμως, ήταν χθες τα κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης: τα γερμανικά δεκαετή με την απόδοσή τους να υποχωρεί έξι μ.β. στο 0,57% και τα δεκαετή των ΗΠΑ με υποχώρηση της απόδοσής τους κατά τέσσερις μ.β. στο 2,23% ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά έξι μ.β., στο 1,9%. Κερδισμένο από τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή ήταν αρχικά το πετρέλαιο, αλλά η άνοδός του ανεκόπη από την ανησυχία για την ανάπτυξη της ενεργοβόρου Κίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή