Στα 90 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2015

Στα 90 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2015

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος των φυσικών καταστροφών ανήλθε στα 90 δισ. δολάρια το 2015, που είναι το πιο χαμηλό ποσό από το 2009, αναφέρει η αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re στην ετήσια έκθεσή της για τις φυσικές καταστροφές.

Πολλοί τροπικοί κυκλώνες έπληξαν το 2015 αραιοκατοικημένες περιοχές, και στον Βόρειο Ατλαντικό το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αποτέλεσε φράγμα για τις ισχυρές καταιγίδες, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Από τα 90 δισ. δολάρια καταγεγραμμένες ζημιές, τα 27 δισ. ήταν ασφαλισμένα, διευκρινίζει η Munich Re.

«Ομως το σχετικά περιορισμένο ύψος των ζημιών δεν πρέπει καθόλου να μας κάνει να χαλαρώσουμε την ετοιμότητα», προειδοποιεί η αντασφαλιστική εταιρεία, της οποίας το τμήμα ερευνών για τους κλιματικούς και γεωλογικούς κινδύνους αναλύει τις εξελίξεις. «Οι επιστήμονες εκκινούν από την αρχή ότι την παρούσα φάση του Ελ Νίνιο μπορεί να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια το αντίθετο, μια φάση Λα Νίνια, που αντίστροφα θα ευνοεί, για παράδειγμα, τον σχηματισμό τυφώνων», εξηγεί στην ανακοίνωση ο Πίτερ Χοπ, επικεφαλής του τμήματος Geo Risks Research. Τον περασμένο χρόνο, η πιο κοστοβόρα και επίσης η πιο φονική καταστροφή ήταν ο σεισμός στο Νεπάλ τον Απρίλιο. Κόστισε τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους και προκάλεσε οικονομικές ζημιές ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.

Σχεδόν το σύνολο των καταστροφών του 2015 (94%) οφειλόταν σε καιρικά φαινόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή