Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις το νέο έτος

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις το νέο έτος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Επί ποδός πολέμου οφείλουν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις το 2016, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τους πολυποίκιλους κινδύνους, όπως τους καταγράφει στην τελευταία της ετήσια έκθεση για το 2016 η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Control Risks. Μάλιστα, αναφέρει ότι «η τρέχουσα χρονιά είναι και η χειρότερη της δεκαετίας με κριτήριο την ασφάλεια και τους πολιτικής υφής κινδύνους». Ειδικότερα, μεταξύ των σοβαρότερων απειλών συγκαταλέγονται η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η έξαρση των παντός είδους ανατροπών και εξεγέρσεων, η τάση της κινεζικής οικονομίας να επιβραδυνθεί στο 6% και οι πιθανές επιζήμιες επιπτώσεις της διεθνώς, η συνεχιζόμενη κάμψη στις τιμές των πρώτων υλών, ο ακτιβισμός, καθώς και οι κίνδυνοι που αφορούν τη ναυτιλία ειδικότερα.

Εποχή ανταρσίας

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι συντάκτες της έκθεσης της Control Risks, όσον αφορά την εμφάνιση και επέκταση ενός φαινομένου στις επιχειρήσεις και στην πολιτική: τις εξεγέρσεις/ανατροπές. Σε αμφοτέρους τους χώρους η καθεστηκυία τάξη τίθεται εν αμφιβόλω από διαλυτικές δυνάμεις, που εμφανίζονται ξαφνικά, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Ρίτσαρντ Φένινγκ. Κάνοντας λόγο για έναν «αντάρτικο καπιταλισμό», αναφέρεται σε νεοφυείς μονάδες –τύπου Uber και Airbnb–, οι οποίες έχουν μεγάλη ευελιξία με την αρωγή της τεχνολογίας, είναι τολμηρές, μπορούν να μετακινηθούν τάχιστα ανά τον πλανήτη και εκμεταλλεύονται τα μοντέλα ρύθμισης του εκάστοτε κλάδου, τα οποία, όμως, είναι παρωχημένα. Ανάλογης φιλοσοφίας είναι και πολλές πολιτικές ή και τρομοκρατικές ομάδες. «Αυτό το νέο μοντέλο εξέγερσης –αυτοσχέδιο, ριψοκίνδυνο και πρόθυμο να αναζητήσει οπουδήποτε χρηματοδότηση– μπορεί να εντοπιστεί από τους αντάρτες της Λιβύης έως τις νεοφυείς του Πάλο Αλτο στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο κ. Φένινγκ.

Επιπλέον, σημαντικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες θα ενταθούν φέτος. Πηγή προβληματισμού συνιστά και η Ευρώπη, η οποία, κατά την έκθεση, «είναι διαλυμένη, αντιμετωπίζει έξαρση του εθνικισμού, ενώ δεν απαντά αποτελεσματικά σε προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η περιφερειακή ασφάλεια και η μετανάστευση».

Η δε αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να προσαρμοστεί σε μια νέα εποχή ανάπτυξης του 6%, δυνητικά θα μπορούσε να σπείρει τον πανικό στις παγκόσμιες αγορές. «Το πιεστικότατο ερώτημα για την κινεζική οικονομία είναι το εξής: βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης της ανάπτυξης ή απλώς τελεί σε αναταραχή λόγω μετάβασης σε άλλη φάση ανάπτυξης;» επισημαίνουν οι διευθυντές υπεύθυνοι για θέματα Ν. Ασίας της Control Risks, Αντριου Γκίλχολμ και Λούις Κούιτζ. Σημαίνοντες παράγοντες, που ίσως προβληματίσουν τις επιχειρήσεις, είναι και οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες, όπως προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης, θα παραμείνουν χαμηλά φέτος, αλλά σταδιακά θα τείνουν να αυξάνονται.

Εξίσου κρίσιμες είναι και οι ίδιες οι διαπροσωπικές σχέσεις των ισχυρών ηγετών, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, ένας κοινό μείζον πρόβλημα μεταξύ των κρατών είναι η ανησυχία σχετικά με τη δραματική άνοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015, η οποία συνιστά απειλή για το επιχειρείν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή