Εναλλακτικές στα εταιρικά ομόλογα

Εναλλακτικές στα εταιρικά ομόλογα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματευτές της Wall Street διερευνούν νέους τρόπους για να αντισταθμίσουν τον επενδυτικό κίνδυνο που, ενδεχομένως, να προκύψει από τα εταιρικά ομόλογα, επειδή παραδοσιακά εργαλεία όπως είναι τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας, γνωστά και ως CDS (credit default swaps), δεν είναι πια αποτελεσματικά. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους βρίσκονται σε επιφυλακή διότι οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων με εταιρικά ομόλογα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνα του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων που έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, φθάνοντας τα 107 «λουκέτα» μέσα στο 2015. Σχεδόν το 40% των χρεοκοπιών αυτών εντοπίζεται στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στον κλάδο των πρώτων υλών λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, όμως, ασκούνται πιέσεις σε άλλες βιομηχανίες και επηρεάζονται οι ευρύτερες αγορές των εταιρικών ομολόγων. Η Standard & Poor’s προβλέπει πως οι χρεοκοπίες στις ΗΠΑ θα έχουν παρουσιάσει αύξηση στο 3,3% μέχρι τον Σεπτέμβριο από το 2,5% ένα χρόνο πριν. Στην Ευρώπη, οι χρεοκοπίες θα έχουν αυξηθεί στο 2,4% από το 1,5%, αντίστοιχα.

Ενώ τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο όγκος των συναλλαγών έχει υποχωρήσει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση επειδή οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να καλύπτουν τυχόν απώλειες. «Με το νέο έτος, θα είναι μείζονος σημασίας να αξιολογεί κανείς τους τρόπους για να αντισταθμίσει κάποιος τον κίνδυνο σε ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλους σταθερού εισοδήματος αντί ενός συγκεκριμένου ομολόγου», δηλώνει ο Τζον Μάουμπαϊ, επενδυτής κεφαλαίων στη μονάδα GLG της Man Group με περιουσιακά στοιχεία 31 δισ. δολαρίων. «Η παλαιά προσέγγιση δεν έχει το ίδιο αντίκρισμα», προσθέτει ο ίδιος.

O επενδυτικός κολοσσός BlackRock προωθεί στρατηγικές με διαπραγματεύσιμα αμοιβαία ή ETFs, τα οποία είναι επενδυτικά προϊόντα που παρακολουθούν την πορεία δεικτών ομολόγων και λειτουργούν σαν μετοχές. Η αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου με διαπραγματεύσιμα αμοιβαία αποτελεί επιλογή ευρείας αποδοχής, διότι συνδέονται με δείκτες που περιλαμβάνουν περισσότερες εταιρείες σε σχέση με τους δείκτες των ασφαλίστρων χρεοκοπίας.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που μπορεί να σορτάρει κανείς, δηλαδή να λάβει θέση που στοιχηματίζει σε απώλειες, έχουν διπλασιαστεί στα 6,1 δισ. δολάρια την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Markit Group. Οι πωλήσεις με θέσεις που στοιχηματίζουν σε πτώση των τιμών στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 568,4 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα, κατά μέσον όρον, από τα 132,8 εκατ. ευρώ που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2014.

Την ίδια ώρα, η αγορά των πιστωτικών παραγώγων έχει συρρικνωθεί κατά 74% από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπερτερεί όλων των υπολοίπων εναλλακτικών καθώς αποτιμάται στα 15 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Από το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, τα συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που συνδέονται με μια μεμονωμένη εταιρεία έχουν υποχωρήσει από τα 33,4 τρισ. δολάρια στα 8,2 τρισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. «Η αγορά των CDS ή των ασφαλίστρων χρεοκοπίας δεν ανταποκρίνεται στην αγορά ομολόγων», τονίζει ο Πίτερ Τικρ, επικεφαλής στρατηγικής στα μακροοικονομικά της Brean Capital. Προσθέτει, δε, πως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη από τον επενδυτικό κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή