Η δημοσιονομική πειθαρχία περιόρισε τα ελλείμματα

Η δημοσιονομική πειθαρχία περιόρισε τα ελλείμματα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 7,1 τρισ. δολάρια θα ανέλθει η αξία των ομολόγων μεγάλων οικονομιών που λήγουν το νέο έτος και θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν, ποσό ελάχιστα μεγαλύτερο από τα 7 τρισ. δολάρια του περασμένου έτους, αλλά σαφώς μικρότερο των 7,6 τρισ. δολαρίων, που έληγαν το 2012. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η αξία των ομολόγων που λήγουν οδεύει μειούμενη από το 2012, οπότε άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία.

Η σταδιακή μείωση οφείλεται στα προγράμματα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και έχουν κατορθώσει να τα περιορίσουν στο 1/3 των επιπέδων ρεκόρ, στα οποία είχαν εκτιναχθεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Κατά μέσον όρο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να περιορισθούν στο 2,4% του ΑΕΠ τους από το 2,6% του 2015 και από τα υψηλά του 7,2%, στα οποία είχαν εκτιναχθεί το 2009 εν τω μέσω της κρίσης χρέους. Το 2016 θα είναι, άλλωστε, το έβδομο συναπτό έτος μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ανακαλούν σταδιακά τις πρόσθετες δαπάνες που αποφάσισαν, για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Οι περισσότερες χώρες κινούνται προς μια δημοσιονομική πειθαρχία», επισημαίνει ο Μοχίτ Κουμάρ, στέλεχος του επιχειρηματικού και επενδυτικού τραπεζικού βραχίονα της Credit Agricole στο Λονδίνο, ο οποίος τονίζει πως εξανεμίζεται τώρα η τάση για δημοσιονομική επέκταση, η οποία είχε εμφανισθεί στη διάρκεια της κρίσης για διάφορους λόγους, όπως η τόνωση της ανάπτυξης και η μεταφορά χρεών του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο τομέα. Αυτό δεν συνεπάγεται, όμως, πως οι κυβερνήσεις θα εκδώσουν λιγότερο χρέος, καθώς προκύπτουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης. Η Γερμανία, για παράδειγμα, σκοπεύει να αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων στα 203 δισ. ευρώ από τα περίπου 175 δισ. του 2015 εν μέρει για να καλύψει δαπάνες που προέκυψαν από τη μεγάλη εισροή μεταναστών. Στη Ρωσία και στη Βραζιλία το χρέος που θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 38% και 26% αντιστοίχως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών τόκων, το σύνολο του χρέους των χωρών της G7 μαζί με τις χώρες BRIC δεν θα υπερβεί τα 7,8 τρισ. δολάρια φέτος, καταγράφοντας και πάλι ελάχιστη αύξηση από το αντίστοιχο του 2015.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τις ΗΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο με χρέος αξίας 13,1 τρισ. δολαρίων, το ύψος των κρατικών τίτλων που θα λήξουν μέσα στο έτος θα αυξηθεί κατά 14% σε σύγκριση με πέρυσι και, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, θα φτάσει στα 3,5 τρισ. δολάρια. Η χώρα, όμως, που θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών της για αναχρηματοδότηση χρέους το 2016 θα είναι η Κίνα. Τα κινεζικά ομόλογα που θα λήξουν εντός του έτους και θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση θα σημειώσουν αύξηση κατά 41%, φθάνοντας σε αξία τα 254 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη Rabobank International, η μείωση του όγκου του χρέους που λήγει για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, μαζί με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τον ιδιαιτέρως χαμηλό πληθωρισμό, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που θα εξακολουθήσει να ενισχύει τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα. Αυτό θα συνεχισθεί, μάλιστα, ακόμη κι αν η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αρχίσει να πιέζει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων. Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εξωθεί τους επενδυτές να στραφούν στις σταθερές πληρωμές που προσφέρουν τα ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή