ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγή κατά της VW κατέθεσε το αμερικανικό Δημόσιο

06s23vw

Η κατάθεση της αγωγής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Volkswagen οδήγησε χθες σε απώλειες 5,5% τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας Volkswagen, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας για τη χρήση παράνομων μεθόδων, με σκοπό την αλλοίωση των αποτελεσμάτων κατά τους ελέγχους εκπομπών ρύπων, με κατηγορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων.

Η μετοχή έχει υποχωρήσει 22% από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν η VW παραδέχθηκε στην αμερικανική Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους εκπομπών ρύπων. Η VW κατηγορείται για τέσσερις παραβιάσεις του νόμου για την καθαρότητα του αέρα και στην αγωγή περιγράφονται πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 80 δισ. δολάρια, περίπου το τετραπλάσιο ποσό από αυτό που θεωρούσαν ως το μέγιστο ορισμένοι εξειδικευμένοι νομικοί. Αν και το δικαστήριο είναι απίθανο να προσεγγίσει την επιβολή ενός τέτοιου ποσού, τα πρόστιμα που θα επιδιωχθούν κατά της εταιρείας θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Volkswagen αντιμετωπίζει ήδη εκατοντάδες αγωγές από ιδιώτες στις ΗΠΑ για τις ενέργειές της, οι οποίες έχουν ενοποιηθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει, επίσης, τη μεταφορά της αγωγής του στο ίδιο δικαστήριο. Η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει, επίσης, αγωγές από γενικούς εισαγγελείς αμερικανικών Πολιτειών, ενώ οι εποπτικές Αρχές τουλάχιστον επτά χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν ξεκινήσει έρευνες. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, επίσης, να απευθύνουν ποινικές κατηγορίες κατά της VW, για τα ψέματά της έναντι της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποίησε.