Το Λονδίνο «έχασε» 40 δισ. σε μία ημέρα

Το Λονδίνο «έχασε» 40 δισ. σε μία ημέρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμη φορά οι τεκτονικοί κραδασμοί στην Κίνα εντείνουν την ανησυχία πως επίκειται μεγάλη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα, μέταλλα και γενικότερα πρώτες ύλες που εισάγει μαζικά η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη. Eτσι, η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων οδήγησε χθες σε μεγάλες απώλειες τις μετοχές ενεργειακών κολοσσών, βιομηχανιών ορυχείων και μετάλλων, αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και εταιρειών ειδών πολυτελείας που εξάγουν μαζικά στην Κίνα. Το αποτέλεσμα ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση να χαθούν από την αγορά του Λονδίνου περισσότερα από 30 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 40,2 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων και μετάλλων Anglo American, Glencore και BHP Billiton υποχώρησαν όλες από 5% ώς 11% οδηγώντας τον δείκτη που παρακολουθεί τον κλάδο σε πτώση 4,7%. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες με απώλειες 1,96% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσε η αγορά της Φρανκφούρτης με τον δείκτη XETRA DAX να κλείνει με απώλειες 2,29%. Ανάμεσα στις γερμανικές βιομηχανίες που σημείωσαν μεγάλη πτώση εξαιτίας της έκθεσής τους και των εξαγωγών τους στην Κίνα ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία BMW που έκλεισε με πτώση 3,8%. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μεγάλη πτώση από 2,61% έως 3,49% των μετοχών των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota και Nissan καθώς και του ιαπωνικού ομίλου ηλεκτρονικών Sony.

«Συνολικά το κλίμα είναι αρνητικό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμη για περαιτέρω πτώση» σχολίασε ο Μάρκους Χούμπερ, διαπραγματευτής στο City του Λονδίνου, ενώ ο Τζέρεμι Στρετς, επικεφαλής της μονάδας νομισμάτων στην CIBC World Markets, τόνισε στο Ρόιτερς πως «όσο χαμηλότερα υποχωρεί το γουάν τόσο μεγαλύτεροι φαίνεται πως είναι οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία». Μεγάλη πτώση γνώρισαν χθες και οι εταιρείες ειδών πολυτελείας που έχουν ήδη διαπιστώσει μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους εν μέρει εξαιτίας της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχει εγκαινιάσει το Πεκίνο. Ετσι, η μετοχή της Burberry σημείωσε πτώση 3,8%. Κι ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 έκλεισε με πτώση 2,32%, οι απώλειες ήταν σημαντικές για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε με απώλειες 1,72% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με πτώση 1,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή