Αρνητικό ρεκόρ 12ετίας για την τιμή του πετρελαίου

Αρνητικό ρεκόρ 12ετίας για την τιμή του πετρελαίου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 12 ετών και συγκεκριμένα γύρω στα 34,33 δολάρια το βαρέλι εξώθησε χθες την τιμή του Brent η ανησυχία για τη νέα κρίση στην Κίνα. Συνολικά στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, η τιμή του Brent έχει μειωθεί κατά σχεδόν 12%. Αργά το βράδυ, άλλωστε, η τιμή του αργού ΗΠΑ κυμαινόταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι. Ηδη, από την πρώτη συνεδρίαση του έτους, η κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων ήταν ο παράγοντας που υπερίσχυσε των γεωπολιτικών κινδύνων από τη νέα ένταση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη και ανέκοψε την ελαφρά ενίσχυση των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Με δεδομένο το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε καθοδική πορεία. Αναλυτές της αγοράς διαπιστώνουν μάλιστα πως η τολμηρή υπόθεση της Goldman Sachs για μια υποχώρησή τους στα 20 δολάρια το βαρέλι μπορεί σύντομα να αποδειχθεί πιο ρεαλιστική από όσο φανταζόταν η ίδια η επενδυτική τράπεζα. Κι αυτό γιατί η Goldman Sachs δεν έδινε παρά μια μικρή πιθανότητα στο σενάριό της αυτό. Οπως επισημαίνει το Reuters, το αργό Καναδά ήδη έχει υποχωρήσει στα 20 δολάρια βαρέλι μέσα στην εβδομάδα, λιγότερο δηλαδή από όσο κοστίζει η εξόρυξή του και η μεταφορά του. Στο μεταξύ διαπραγματευτές τροποποιούν τις επενδύσεις τους ώστε να προστατευθούν έναντι υποχώρησης της τιμής σε επίπεδα κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις αντανακλούν την ανησυχία πως εν μέσω καταιγιστικού πλεονάσματος προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, θα μειωθεί δραματικά η ζήτηση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι εκτιμήσεις φέρουν τη ζήτηση στην Κίνα, που είναι δεύτερη σε κατανάλωση πετρελαίου και ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας από το 2000 οπότε άρχισε η εκρηκτική άνοδος των εμπορευμάτων, να έχει υποχωρήσει τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2014. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, τη μεγαλύτερη σε κατανάλωση πετρελαίου χώρα στον κόσμο, η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί από τον Οκτώβριο.

Τους τελευταίους 18 μήνες το πλεόνασμα προσφοράς αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών του «μαύρου» χρυσού και τη μείωσή τους κατά τα 2/3. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει στα ύψη την παραγωγή της για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά φαινόταν να δικαιώνεται καθώς εξωθούσε σε μείωση της παραγωγής σχιστολιθικών στις ΗΠΑ. Οι χαμηλές τιμές είχαν ενισχύσει τη ζήτηση και ενθάρρυναν τις προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή