Αποψη: Δεν αναμένεται ανώμαλη προσγείωση

Αποψη: Δεν αναμένεται ανώμαλη προσγείωση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποτίμηση του γουάν γεννά ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας του ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι ήταν επιθυμητό, ενώ η υποτίμηση του νομίσματος ενδεχομένως να πλήξει τους ξένους παραγωγούς και να πυροδοτήσει πόλεμο νομισμάτων. Αυτά τα γρήγορα ανακλαστικά είναι υπερβολικά σε μεγάλο βαθμό, εφόσον η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν καταρρέει. Οι κινεζικές εξαγωγές τώρα περιορίζονται, ενώ η πολιτική υποτίμησης του νομίσματος μετά πολλά χρόνια ανατίμησής του σε μία εμπορικά σταθμισμένη βάση έχει λογική. Ειδικότερα, εμείς δεν μεταβάλλουμε τις εκτιμήσεις μας για τη σταδιακή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη ραγδαία μετάβασή της σε φάση εξάρτησής της από την εγχώρια κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Δεν αναμένουμε ανώμαλη προσγείωση, πάντως. Οι εξαγωγές της Κίνας πλέον μειώνονται σταθερά και εξασθενεί η μεταποίηση, που συνδέεται άμεσα με τις εξαγωγές. Εν τω μεταξύ, κατανάλωση και υπηρεσίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται δυναμικά, ενώ τα νοικοκυριά έχουν πλέον σημαντική αγοραστική δύναμη λόγω υψηλότερων εισοδημάτων και αποταμιεύσεων. Οι παράγοντες αυτοί θα στηρίξουν την κατανάλωση σε συνδυασμό και με κυβερνητικά μέτρα.

Αναφορικά με το νόμισμα της Κίνας, αυτό θεωρούμε πως είναι υπερτιμημένο σε συσχετισμό με τη μεταβαλλόμενη οικονομική της επίδοση, οπότε αναμένονται ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον. Η παρατεταμένη δυναμική άνοδος της Κίνας, ώστε να αναδειχθεί σε μεταποιητικό κόμβο για την Ασία και στη μεγαλύτερη εξαγωγέα του κόσμου, δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Οι μισθοί αυξήθηκαν πέραν της αντίστοιχης αύξησης της παραγωγικότητας, οπότε αυξήθηκε δραστικά το ανά μονάδα εργατικό κόστος. Το γουάν ήταν υπερτιμημένο, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έφθινε, όπως οι εξαγωγές. Με μία υποτίμησή του σταθεροποιούνται οι μειούμενες εξαγωγές.

Συνολικά, οι οικονομικοί δείκτες στον εξαγωγικό και μεταποιητικό κλάδο της Κίνας είναι αδύναμοι. Αυτό απογοητεύει τις αγορές, οι οποίες στηρίζονταν στην ακμάζουσα μεταποίηση της χώρας. Εντούτοις, οι δείκτες στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη φανερώνουν υγεία. Εκτιμούμε πως η νευρικότητα στις αγορές θα κυριαρχεί, έως ότου οι σκεπτικιστές πεισθούν ότι η Κίνα δεν θα οδηγηθεί σε απότομη προσγείωση και αυτό θα χρειασθεί χρόνο. Η Κίνα, ως γνωστόν, συνιστά μία μεγάλη ανοιχτή οικονομία με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του ΑΕΠ. Εξ ου και το κινεζικό νόμισμα ασκεί σημαντική επιρροή στο διεθνές εμπόριο της χώρας και τις κεφαλαιακές ροές. Πέρυσι τον Αύγουστο η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μικρή υποτίμηση. Το δολάριο ανατιμήθηκε προς το ευρώ και το γιεν και ακόμα περισσότερο έναντι νομισμάτων αναδυόμενων χωρών, που είναι εμπορικοί εταίροι της Κίνας. Οπότε το γουάν είχε ανατιμηθεί σε εμπορικά σταθμισμένη βάση. Συγκεκριμένα από το 2011 έχει ενισχυθεί σχεδόν 28% προς το δολάριο.

Τέλος, εκτιμούμε πως μία ανατίμηση του γουάν θα βελτίωνε τα σχετικά κόστη παραγωγής της Κίνας έναντι των εμπορικών της εταίρων. Ωστόσο, όλοι εν γένει οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, εάν μία υποτίμηση του γουάν σταθεροποιούσε τον κλάδο εμπορεύσιμων αγαθών της και βελτίωνε την οικονομία της. Καθώς η χώρα μεταβαίνει από την οικονομία των εξαγωγών και της μεταποίησης στην οικονομία της κατανάλωσης και των υπηρεσιών μία μέτρια υποτίμηση του νομίσματος θα ήταν λογική και θετική οικονομική προσαρμογή. Απαιτείται χρόνος, αλλά τελικά οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν τις προσαρμογές και θα αντιληφθούν πόσο ακραία αρνητικές ήταν οι αρχικές αντιδράσεις τους.

*Ο Μickey Levy είναι ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Βank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή