H πολιτική των άκρων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές εκτελέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Μετανάστες που συγκρούονται στα σύνορα. Διεθνής ανταγωνισμός που τιμωρεί τους εργάτες και πλουτίζει τις ελίτ του κόσμου. Σε όλο τον δυτικό κόσμο, μια νέα γενιά λαϊκιστών πολιτικών που προσεταιρίζονται τη Δεξιά, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, κεφαλαιοποιούν ένα κλίμα ανασφάλειας που ανταγωνίζεται τις συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της αριστερής και της δεξιάς παράταξης έχουν αποτύχει να βρουν λύσεις στα προβλήματα των περισσότερων αγανακτισμένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης. Τα προβλήματα αυτά είναι η στασιμότητα των εισοδημάτων τους, η οικονομική ανασφάλεια και η ανισότητα σε μια εποχή που συντελούνται μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές και κορυφώνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός. Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στην Ευρώπη από το Κέντρο Ερευνών Pew κατέληξε στο συμπέρασμα πως επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία για την κατάσταση των οικονομιών. Η πλειοψηφία σε πάνω από πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέμενε τα παιδιά να βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από τους γονείς. Αυτή η αρνητική άποψη εκφράστηκε από το 58% των ερωτηθέντων στη Γερμανία, το 68% στη Βρετανία και το 85% στη Γαλλία.

Από ανάλογη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew στις ΗΠΑ που έλαβε χώρα, περίπου, την ίδια χρονική στιγμή, προέκυψε πως τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούσαν πως οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και έπειτα είχαν ωφελήσει, κατά κύριο λόγο, τους πλουσίους και όχι τη μεσαία τάξη. Αυτή την άποψη, ειδικότερα, συμμερίζεται το 70% των νοικοκυριών που έχουν ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 75.000 δολαρίων και το 55% των ψηφοφόρων που ασπάζονται το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Μέχρι και το τρέχον έτος, οι οικονομικές δυσκολίες φαίνεται να ήταν η κινητήριος δύναμη στην αυξημένη δημοτικότητα των λαϊκίστικων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Το κόμματα αυτά σχεδίασαν εκστρατείες με επίκεντρο τον ευρωσκεπτικισμό, κατακρίνοντας τη μεταφορά των πολιτικών δυνάμεων για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στην απόμακρη Ε.Ε. και τις Αρχές των Βρυξελλών, οι οποίες είναι επιφυλακτικές ως προς τη διάσωση κρατών και υπέρ επίπονων μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Τραμπ έχει προσελκύσει ψηφοφόρους που στερούνται τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η τελευταία από κοινού δημοσκόπηση των New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CBS έδειξε πως ο κ. Τραμπ έχει κερδίσει την υποστήριξη του 40% των ψηφοφόρων του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που δεν έχουν πτυχίο κολεγίου και το 26% εκείνων που έχουν πτυχίο κολεγίου. Η δημοσκόπηση είχε, σχεδόν, ολοκληρωθεί πριν από τις δηλώσεις του κ. Τραμπ πως θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, όπως συμβαίνει με τη Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και άλλους πολιτικούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά, έχει συνδυάσει κρίσιμα θέματα, όπως είναι οι κίνδυνοι της μετανάστευσης, με τις ανησυχίες της εργατικής τάξης για την οικονομική κατάστασή τους. Εχει κατηγορήσει τα hedge funds ότι έχουν «ξεφύγει ατιμώρητα αφού διέπραξαν φόνο». Εχει, επίσης, απορρίψει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, δεσμευόμενος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές και να εμποδίσει τους εργαζομένους από το εξωτερικό και τους μετανάστες να εργαστούν στη χώρα.

Ο Πατ Μπιουκάναν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες σε τρεις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ από το 1992 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη πως αναγνωρίζει αρκετά από τα δικά του οικονομικά και πολιτισμικά επιχειρήματα στις ομιλίες του κ. Τραμπ και της κ. Λεπέν και άλλων πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη της ίδιας παράταξης. «Λαϊκισμός, φυλετισμός και πίστη είναι οι κινητήριες δυνάμεις στην πολιτική αρένα σήμερα, οι οποίες διαλύουν τους διακρατικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή