Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει θετικά την οινοποιία

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει θετικά την οινοποιία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο δυσμενής είναι η κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια οικονομία και τους ίδιους τους πληθυσμούς της Γης, άλλο τόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται ευεργετική σε πεδία όπως η οινοποιία. Eπίσης, ευνοϊκά γι’ αυτήν λειτουργεί και η τεχνολογία, όπως, λόγου χάριν, το γεγονός ότι μπορεί κανείς να συγκρίνει τιμές κρασιών με ένα έξυπνο κινητό. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα καθορίσουν τη φετινή αγορά, ενώ παράλληλα μεγάλη έμφαση δίνεται στις μπίρες κραφτ και τον μηλίτη οίνο. Τα σχετικά αναφέρει η ειδικευμένη στην οινολογία, συντάκτρια του Bloomberg, Ελιν Μακόι. Επισημαίνει πως το μέλλον του κρασιού διαγράφεται ευοίωνο, εφόσον περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ το καταναλώνουν και αυτό παρατηρείται ειδικά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Μάλιστα επιλέγουν ακριβότερα κρασιά, αν και είναι δυνατόν να προμηθευθεί κανείς κάτι πολύ καλό με λιγότερα από 50 δολάρια.

Σαμπάνια

Σημαντική αλλαγή στη διαδεδομένη εικόνα της σαμπάνιας σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, όταν ο γαλλικός οίκος σαμπάνιας Taittinger ανακοίνωσε αγορά αμπελιών στο Κεντ της Νότιας Αγγλίας, αποσκοπώντας στην παραγωγή αφρώδους οίνου υπό το εμπορικό σήμα Domaine Evremond. Κατά την Ελίν Μακόι, θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από άλλους οινοπαραγωγούς, επειδή η περιοχή της Καμπανίας έχει πλέον υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Η δε πολύ πιο ψυχρή περιοχή της Νότιας Αγγλίας έχει το ίδιο χώμα με εκείνο της Καμπανίας και υψηλή θερμοκρασία, αλλά ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια. Εξίσου δημοφιλές θα αποδειχθεί και το λεγόμενο «φυσικό» κρασί με την ελάχιστη χημική παρέμβαση, το οποίο μέχρι πρότινος απευθυνόταν σε ορισμένους φανατικούς. Σε μικρά και μοντέρνα εστιατόρια αλλά και σε άλλα πολυτελείας αυτό το κρασί θα βρίσκει τη θέση του χάρις σε αντισυμβατικούς σομελιέ. Η στροφή αυτή είναι αναμενόμενη, εφόσον οι καταναλωτές κλίνουν σε προϊόντα περισσότερο οργανικά και με λιγότερα συντηρητικά και χημικά πρόσθετα. Παράλληλα, όπως παρατηρεί η Ελιν Μακόι, οι παραγωγοί φυσικών κρασιών έχουν βελτιώσει πολύ την ποιότητά τους, ενώ όσοι παράγουν βιολογικά κρασιά χωρίς θειώδη, όπως τα Domaine Michel Lafarge και Chateau Lafite, τα βλέπουν να συμπεριλαμβάνονται στους ίδιους καταλόγους με τα «φυσικά».

Εν κατακλείδι, μεγάλη διάδοση γνωρίζει εκτός Γαλλίας και το σταφύλι, από το οποίο παράγεται το γαλλικό καμπερνέ. Καλλιεργείται στη Χιλή, την Καλιφόρνια, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, τη Βιρτζίνα, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική. Για ποιο λόγο; Είναι ευέλικτη ποικιλία και αποδίδει κομψά και ευωδιαστά κρασιά με νότες βοτάνων, γήινες, πιπεράτες και με οξύτητα φιλική προς τα διάφορα είδη φαγητού. Τέλος, δεδομένου ότι τα κρασιά της Βουργουνδίας πλέον απευθύνονται σε δισεκατομμυριούχους, η Ελιν Μακόι θεωρεί πως η Ιταλία θα προσελκύσει τους οινόφιλους ειδικά με κόκκινα κρασιά, όπως τα Ornelaia, Sassicai και 2010 Brunello di Montalcinos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή