Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα στις διεθνείς αγορές χάρη στην ανάκαμψη των κινεζικών χρηματιστηρίων. Ωστόσο παρέμειναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 12 ετών, με το αργό ΗΠΑ να κινείται το απόγευμα στα 33,34 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 33,60 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί η υποχώρησή τους σε επίπεδα γύρω στα 32 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, καθώς η ελεύθερη πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων ενέτεινε την ανησυχία ότι επίκειται νέα μείωση της ζήτησης από την ενεργοβόρο Κίνα. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της ζήτησης θα διευρύνει το πλεόνασμα προσφοράς που έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η οποία βρίσκεται πίσω από την ελεύθερη πτώση των τιμών.

Αιφνίδια ανακοπή της ανόδου για χρυσό

Στο τέλος της εβδομάδας ανακόπηκε αιφνιδίως η άνοδος της τιμής του χρυσού, η οποία είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες και η οποία ήταν και η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015. Σε αυτό είχε συμβάλει το γεγονός ότι η υποτίμηση του γουάν προκάλεσε τόση αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ώστε ο χρυσός να αναδεικνύεται ως ο ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Ωστόσο χθες η παρέμβαση της Κίνας να στηρίξει τις αγορές με καθορισμό υψηλότερης ισοτιμίας αναφοράς για το γουάν και διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων για αγορά μετοχών, αφαίρεσε λάμψη από τον χρυσό. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε 1,1% στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο και διαμορφώθηκε στα 1.097,24 δολ. η ουγγιά.

Πέραν τούτου, η Κίνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αγορά χρυσού και με άλλον τρόπο. Τον Δεκέμβριο του 2015 εξακολούθησε να αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο, με τις συνολικές αγορές της το δεύτερο εξάμηνο να ξεπερνούν τους 100 τόνους. Οσο περισσότερες αγορές διεκπεραιώνει η Κίνα, τόσο περισσότερο στηρίζει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία στη διάρκεια του παρελθόντος έτους είχε υποστεί κάμψη της τάξης του 11%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα. Οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, που προκάλεσαν τα πρώτα σημάδια ύφεσης στην Κίνα, επηρέασαν και την εγχώρια πλατφόρμα ομολόγων. Κατά τη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η τιμή του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στα 91,50 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 9,60%. Στην αρχή της εβδομάδας, η τιμή και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε ανέλθει αντίστοιχα στα 94,50 λεπτά και 7,40%. Το 4ετές ομόλογο στο ξεκίνημα του 2014 εμφάνισε τιμή στα 92,00 λεπτά και απόδοση στο 7,60%, ενώ χθες οι αντίστοιχες αποτιμήσεις ήταν στα 88,20 λεπτά και η απόδοση στο 8,60%. Το 10ετές ελληνικό παρουσίασε χθες τιμή στα 68,90 λεπτά του ευρώ έναντι 71,50 λεπτά την περασμένη Δευτέρα, με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,55% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή