Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μερική ανάκαμψη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικές απώλειες την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους κυρίως λόγω αυξημένων ανησυχιών για το ενδεχόμενο η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, να αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο έχει εκτιμηθεί. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της χώρας αιφνιδίασαν αρνητικά, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη Caixin/Markιt να υποχωρεί τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, παραμένοντας κάτω από το όριο του 50 –το επίπεδο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση– για 10ο συνεχή μήνα κυρίως λόγω υποτονικής ζήτησης από την εσωτερική αγορά αλλά και το εξωτερικό, καθώς και από την περιορισμένη παραγωγή λόγω αυξημένων αποθεματικών. Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της χώρας έθετε την ισοτιμία του γουάν προς το δολάριο ΗΠΑ σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες οκτώ ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι την Πέμπτη, κίνηση που αναζωπύρωσε τους φόβους της αγοράς για το ενδεχόμενο απότομης προσγείωσης (hard landing) της Κίνας (η κεντρική τράπεζα της χώρας καθορίζει καθημερινά μια ισοτιμία για το γουάν και έπειτα το νόμισμα επιτρέπεται να έχει διακύμανση έως συν ή πλην 2% από το επίπεδο αυτό).

Στην αναθεωρημένη εξαμηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε την εβδομάδα που διανύσαμε, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της χώρας στο 6,7% το 2016, ο χαμηλότερος από το 1990, έναντι προβλεπόμενης ανάπτυξης 6,9% το 2015 και μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 10,3% την περίοδο 2000-2010. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή άσκησαν πιέσεις στις τιμές πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008 έχοντας καταγράψει συνολική μείωση περίπου 9% την πρώτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων του νέου έτους. Με την έντονη αβεβαιότητα να στρέφει παραδοσιακά τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, οι τιμές των κυβερνητικών τίτλων των περισσότερων μεγάλων διεθνών οικονομιών κινήθηκαν ανοδικά. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– υποχώρησε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων (2,14%), μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης Δεκεμβρίου μετά την απόφαση της Fed για έναρξη ενός νέου κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή