ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγορών, συγχωνεύσεων το 2015

09s8fin1

Το πρακτορείο Bloomberg συγκέντρωσε τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στον κόσμο των επιχειρήσεων από τη συνολική αξία των συναλλαγών μέχρι τον αριθμό των επενδυτικών εταιρειών που επωφελήθηκαν περισσότερο ως παροχείς υπηρεσιών συμβούλου το 2015. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2015 εκτοξεύθηκαν στο ρεκόρ των 3,7 τρισ. δολαρίων, ενώ η συνολική αξία των συμφωνιών είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι κοινοπραξίες, οι αποσχίσεις εταιρειών και οι πωλήσεις μεριδίων. Πέραν τούτου πάνω από 50 συμφωνίες ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια, αντανακλώντας επίσης ένα ιστορικό υψηλό στην επιχειρηματική ιστορία. Είναι, παράλληλα, η πρώτη φορά που τρεις επενδυτικές τράπεζες παρείχαν υπηρεσίες συμβούλου σε εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω του ενός τρισ. δολαρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, προκύπτει πως το τελικό τίμημα σε μια εξαγορά δεν ανταποκρίνεται στις αποδόσεις μιας εταιρείας μετά τη χάραξη μιας συμφωνίας. Η Celgene εξαγόρασε τον Αύγουστο τη Receptos έναντι 7,2 δισ. δολαρίων, τίμημα που είναι 1.500 φορές τα έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου. Συν τοις άλλοις, η Celgene θα μπορούσε να είχε εξαγοράσει τη Receptos έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος τον Οκτώβριο του 2013, καθώς η τιμή της μετοχής κυμαινόταν στα 29,97 δολάρια αντί των 232 δολαρίων που προσέφερε αυτόν τον Αύγουστο για την υλοποίηση της εξαγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η αξία του μετόχου δεν παρουσίασε αξιόλογη άνοδο μέσα στο 2015.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI έχει παρουσιάσει ετήσιες απώλειες 3% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 παρέμεινε αμετάβλητος. Ιδιαίτερα ωφελημένοι ήταν, όμως, οι κάτοχοι μετοχών σε εταιρείες που εξαγοράστηκαν έναντι γενναιόδωρου τιμήματος. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η εξαγορά της Keurig που κατασκευάζει μηχανές καφέ από τον όμιλο επενδύσεων JAB Holding με τίμημα κατά 90% υψηλότερο από τον μέσον όρο της μετοχής ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.