Πληθαίνουν οι «εξαφανίσεις» Κινέζων επιχειρηματιών

Πληθαίνουν οι «εξαφανίσεις» Κινέζων επιχειρηματιών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κίνα σχεδόν κάθε εβδομάδα εξαφανίζεται προσωρινά ένας γνωστός, πάμπλουτος και ισχυρός επιχειρηματίας. Aλλοι ανακρίνονται και κάποιοι πεθαίνουν ανεξήγητα στη φυλακή. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το BBC, τελευταίο κρούσμα είναι αυτό του Ζου Τσεντζιάν, ο οποίος διοικεί τη Μetersbonwe, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης στην Κίνα. Η ίδια η εταιρεία, η οποία επιβεβαίωσε την εξαφάνιση, αποφάσισε για τον λόγο αυτό να αναστείλει προσωρινά και τη διαπραγμάτευση της μετοχής της, επιδιώκοντας την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Κατά τα δημοσιεύματα στα κινεζικά ΜΜΕ, η αστυνομία παρέλαβε τον κ. Ζου στο πλαίσιο της ευρείας εκστρατείας της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς. Ο εξαφανισθείς επιχειρηματίας έχει καταχωριστεί στην 62η θέση μεταξύ των πάμπλουτων της Κίνας από τον εκδοτικό οίκο Hurun, ο οποίος καταρτίζει τον σχετικό κατάλογο. Η περιουσία του ανέρχεται σε 4,1 δισ. δολάρια.

Η ιστορία του παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, σε εκείνη του Ισπανού Αμάνθιο Ορτέγα, του επίσης πάμπλουτου ιδρυτή της Zara και του ομίλου ένδυσης, ειδών σπιτιού και αξεσουάρ Inditex. Ο Κινέζος συνάδελφός του, Ζου Τσενγκτζιάν, ξεκίνησε ως ράφτης. Σταδιακά «έκτισε» τη Metersbonwe με έδρα τη Σανγκάη και την ανέδειξε σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες εταιρείες ενδυμάτων. Αντιστοίχως, ο Αμάνθιο Ορτέγα είχε ξεκινήσει από την πατρίδα του τη Γαλικία, φτιάχνοντας πουκάμισα. Εν τω μεταξύ, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε «χαθεί» για μικρό διάστημα ο λεγόμενος και «Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας». Πρόκειται για τον Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, πρόεδρο του μη εισηγμένου πολυσχιδούς ομίλου της Fosun. H Fosun έχει συμφέροντα και στην ελληνική εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie (μερίδιο 14%), ενώ οι δραστηριότητές της εκτείνονται γενικά από τη χαλυβουργία και την εξόρυξη μέχρι τα καταναλωτικά είδη και τη φαρμακοβιομηχανία.

Ανακρίνονται 14

Σύμφωνα με τον Τύπο, αλλά και χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς κύκλους στην Κίνα, υπάρχει διασύνδεση των βραχείας διάρκειας εξαφανίσεων των επιχειρηματιών με την πάταξη της διαφθοράς, στην οποία έχει αποδυθεί αποφασιστικά η κυβέρνηση. Μετά την επανεμφάνιση του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, αναφέρθηκε από την εταιρεία του Fosun ότι «παρείχε βοήθεια στις δικαστικές αρχές αναφορικά με συγκεκριμένες έρευνες». Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί υψηλόβαθμα στελέχη και επικεφαλής ομίλων από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της αεροναυπηγικής, των πετροχημικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Τον περασμένο μήνα ανακρίθηκε από τις Αρχές ο επικεφαλής του κρατικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού China Telecom, Τσανγκ Σιαομπίνγκ, για πειθαρχικές παραβάσεις, πιθανής καταδίκης και εξοστρακισμού από το κομμουνιστικό κόμμα. Σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων, Eurasia Group, αυτήν την περίοδο τουλάχιστον 14 υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών οργανισμών ανακρίνονται. Ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, ο Χουάνγκ Γκουανγκγιού, εκτίει ποινή 14ετούς φυλάκισης. Καταδικάστηκε για δωροδοκία και χρήση απόρρητης πληροφόρησης. Τέλος, ο κάποτε πανίσχυρος Σου Μινγκ καταδικάστηκε για δωροδοκία. Στις αρχές Δεκεμβρίου πέθανε στα 44 του στη φυλακή από καρδιακή προσβολή. Είχε, ωστόσο, αναφερθεί ότι έχαιρε άκρας υγείας, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο θα αποφυλακιζόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή