Σε χαμηλό βαρομετρικό οι προβλέψεις το 2016 για επιχειρήσεις, αγορές, κυβερνήσεις

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι προβλέψεις το 2016 για επιχειρήσεις, αγορές, κυβερνήσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος έτσι όπως τον γνωρίζαμε, τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια, έφθασε στο τέλος του. Το άφθονο χρήμα που τροφοδοτούσε όλες τις δαπάνες των κυβερνήσεων, τις αναδυόμενες αγορές ή προσέδιδε μιαν αίγλη στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα αρχίσει να εξαλείφεται όσο θα αυξάνει το βασικό επιτόκιό της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη ή ακόμη και επίγειος παράδεισος για τα ισχυρά κράτη και τις επιχειρήσεις με υγιείς ισολογισμούς. Το τοπίο, όμως, θα γίνει ομιχλώδες για τις επιχειρήσεις με φαινομενικά υψηλές αποτιμήσεις, τις διεφθαρμένες και αναξιόπιστες κυβερνήσεις και τις αγορές με υψηλές αποδόσεις αλλά και υψηλό κίνδυνο. Ο Αδης είναι μια ισχυρή προοπτική για αυτές τις περιπτώσεις.

Εάν το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον, τότε αρκετά κομμάτια του παζλ από τις περυσινές προβλέψεις της στήλης Breakingviews ταίριαξαν απόλυτα. Εναν χρόνο πριν είχε προβλεφθεί η αποχώρηση των επικεφαλής της Deutsche Bank. Επίσης προβλέφθηκε πως προτεραιότητα των εποπτικών αρχών θα ήταν η καταπολέμηση της λογιστικής απάτης. Από την άλλη πλευρά ήταν άστοχη η εκτίμηση για μια τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι. Συν τοις άλλοις, η αγορά των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν κινήθηκε σε ήπιους ρυθμούς. Αντίθετα, οι συμφωνίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Το βιβλίο για τις προβλέψεις του 2016 χωρίζεται σε τέσσερα εμπνευσμένα σκέλη: «Ο ενθουσιασμός εξανεμίστηκε», «Προσδοκία», «Πλησιάζουν βαριές βροχοπτώσεις» και «Δεν θα με ξεγελάσει κανείς». Στην πρώτη κατηγορία επαναλαμβάνουμε την άποψη ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα αραβικά κράτη με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που θα καταφύγουν απεγνωσμένα στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτός ή αυτή που θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μόλις αναλάβουν την εξουσία θα πρέπει να καταπολεμήσουν την πρώτη ύφεση στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Στη Fed, οι δείκτες της παλαιάς σχολής των οικονομικών θα επανέλθουν στο προσκήνιο όσο η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας θα αυξάνει τα επιτόκια. Πολλά κράτη και επιχειρηματικοί όμιλοι θα αξιολογηθούν με βασικό γνώμονα τις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι ακτιβιστές μέτοχοι θα διαμαρτύρονται ηχηρά.

Η οικονομία της Βραζιλίας θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθούν οι επιδόσεις της, αλλά ο νόμος και η τάξη θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες με «φρόνιμη» διοίκηση θα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε γενικές γραμμές, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων θα δεχτούν πλήγμα από τον ανταγωνισμό, ένα κλίμα αναστάτωσης και τη φορολογική πολιτική της χώρας, αφού οικειοποιούνταν ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι θα καταβάλλουν γενναίες προσπάθειες για να προσαρμοστούν σε ένα νέο ρυθμιστικό περιβάλλον, αφού υποτιμούσαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και η «τεμπέλικη» εταιρική διακυβέρνηση θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις στα διοικητικά συμβούλια της Volkswagen και της Glencore.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή