Οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή δεν στηρίζουν ράλι στις τιμές πετρελαίου

Οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή δεν στηρίζουν ράλι στις τιμές πετρελαίου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια άλλη περίοδο, η σοβαρή επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δύο από τα σημαντικότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, θα πυροδοτούσε μεγάλο ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Ομως, το ράλι δεν είχε διάρκεια αυτή τη φορά, γεγονός που καταδεικνύει πως κάτι το αφύσικο συμβαίνει στις διεθνείς αγορές του μαύρου χρυσού. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ δεν παρουσίασε μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας λόγω της υπερπροσφοράς πετρελαίου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας γενιάς. Λόγω αυτών των παραμέτρων, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ταρακουνήθηκαν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν σε μια ευρύτερη περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση πετρελαιοφόρων στον κόσμο.

«Οταν η προσφορά πετρελαίου ήταν περιορισμένη προκαλούνταν μεγαλύτερες αντιδράσεις από τις γεωπολιτικές εντάσεις», σχολιάζει ο Τασάρ Ταρούν Μπασάλ, αναλυτής στον κλάδο ενέργειας της συμβουλευτικής εταιρείας FGE. «Σήμερα, η άνοδος των τιμών εξαντλήθηκε άμεσα, διότι είναι πλεονασματική η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», προσθέτει ο ίδιος.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, δίνοντας 48ωρη προθεσμία στον Ιρανό πρέσβη να αποχωρήσει από το Ριάντ, αφού είχε προηγηθεί η εκτέλεση σιίτη κληρικού στην πρωτεύουσα, είναι η χειρότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών από τη δεκαετία του ’80. Καθώς το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο Ριάντ, άρχισαν να διαφαίνονται ρωγμές στους κόλπους του ΟΠΕΚ από τις τεταμένες σχέσεις του Ριάντ και της Τεχεράνης. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ήδη τραγικά βεβαρημένη λόγω των εκτεταμένων συγκρούσεων από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

Η επίδραση αυτών των εντάσεων ήταν ελεγχόμενη στις τιμές του πετρελαίου παρά το γενικότερο κλίμα. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου ακόμη και ο ΟΠΕΚ, καθώς επέλεξε να διασώσει το μερίδιό του σε μια παγκόσμια αγορά με πλούσια αποθέματα, δεν προτίθεται να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου. Εάν ξεσπούσαν βίαιες συγκρούσεις στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζουν τα περισσότερα μέλη της κοινότητας των σιιτών και υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, η επίδραση στις τιμές μπορεί να ήταν μεγαλύτερη, δηλώνει ο Αλεξάντερ Aνταλάουερ, αναλυτής της AplhaValue SAS στο Παρίσι. «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση του Ριάντ για την καταστολή κάθε βίας, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει μια κλιμάκωση των διαδηλώσεων», προσθέτει ο ίδιος. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν, πάντως, πως θα είναι δύσκολο να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ μείωση της ημερήσιας παραγωγής έτσι ώστε να στηριχθούν οι τιμές, γεγονός που σημαίνει πως η υπερπροσφορά πετρελαίου θα εξακολουθεί να υφίσταται τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή