Τα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν ακριβά στις σουηδικές τράπεζες

Τα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν ακριβά στις σουηδικές τράπεζες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας πληρώνουν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, καθώς καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον με πολύπλοκες προκλήσεις. Από τη μια πλευρά, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,35%, για να αποτρέψει την άνοδο της σουηδικής κορώνας, που προκαλείται από τη συσσώρευση κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο. Ουσιαστικά με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, η Riksbank αποθαρρύνει τις τράπεζες να συσσωρεύουν κεφάλαια σε αυτήν, αναγκάζοντάς τες να επωμίζονται ένα κόστος υπό τη μορφή αρνητικού επιτοκίου.

Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές τράπεζες αποφεύγουν να μεταβιβάσουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους. Μόνον για τη SEB, μία από τις τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες της Σουηδίας, οι καταθέσεις φέρουν ετήσιο κόστος 1,2 δισ. κορωνών (129 εκατ. ευρώ), που η διοίκηση δεν επιθυμεί να μεταβιβάσει στους πελάτες με την επιβολή ενός αντίστοιχου επιτοκίου στις αποταμιεύσεις. «Θα αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρεώνουμε τους πελάτες μας για τις αποταμιεύσεις τους», δηλώνει η Αννα Χέλσεν, εκπρόσωπος της τράπεζας. Η Handelsbanken, μία ακόμη μεγάλη σουηδική τράπεζα, υπολογίζει πως το κόστος των αρνητικών επιτοκίων ανήλθε στις 1,42 δισ. κορώνες (153 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών αυξάνονται στη Σουηδία σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με άνοδο 9,4%, στο ρεκόρ των 1,48 τρισ. κορώνων Σουηδίας, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Αν και οι αποδόσεις στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με το βασικό επιτόκιο της Riksbank, ήτοι της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας, στο -0,35%, οι καταθέτες δεν έχουν πληθώρα επιλογών σε μια δυσμενή συγκυρία.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου στη Σουηδία έχει παρουσιάσει πτώση 20%. «Οι αποταμιεύσεις στην τράπεζα είναι σε μεγάλο βαθμό μια εναλλακτική από τις μετοχές», επισημαίνει ο Κλάες Γουόρεν, εκπρόσωπος της Swedbank. Η Swedbank, η οποία έχει τις περισσότερες αποταμιεύσεις, εκτιμά πως αυτή η πολιτική κοστίζει «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες» κάθε τρίμηνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή