Η ΕΚΤ θωράκισε την Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ θωράκισε την Ευρωζώνη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προστατεύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη από το κλίμα νευρικότητας που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος, λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων της. Το κόστος δανεισμού στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όταν κατέρρεαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι τιμές των εμπορευμάτων, παρουσιάζοντας ακόμα και διψήφιες απώλειες. Εξαίρεση της ηρεμίας αυτής στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αποτέλεσε η Ισπανία λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και η Ελλάδα που δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επίσης δεν γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά της ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.

Πέραν τούτου, όμως, οι αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά και γαλλικά ομόλογα διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα στο 0,513% και 0,883%, αντίστοιχα. Αυτή τον 10ετών ιταλικών υποχώρησε στο 1,488% την ίδια εβδομάδα, όταν οι κινεζικές αρχές διέκοψαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Πέμπτης, ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες 11,6%. Παράλληλα, η τιμή του αργού πετρελαίου παρουσίασε πτώση άνω του 10% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst-600 απώλεσε το 6,7% της αξίας του. Αντίθετα, οι αποδόσεις στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα εμφάνισαν πτώση 1,0024% και χθες κινούνταν στο 1,0339%. Ακόμη και η άνοδος 0,1% που σημειώθηκε στις αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων θεωρείται αμελητέα, δεδομένης της αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Μόνον στην Ισπανία, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολουθούν ανοδική πορεία, φθάνοντας το 1,833% στα 10ετή χρεόγραφα.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν στη Wall Street Journal πως βασικός λόγος για την υποχώρηση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι ότι τα αίτια της κρίσης δεν αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά την κινεζική. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές αναμένουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ΕΚΤ για την ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που παρέμεινε στάσιμος τον Δεκέμβριο στο 0,2% επί δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Πολλές εκδόσεις, μεγάλη ζήτηση

Oι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης επωφελούνται από τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές κρατικών ομολόγων τους παρά το γενικότερο κλίμα αναταραχής που κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα. Χθες, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και Αυστρία κατάφεραν να αντλήσουν 12 δισ. δολάρια από την πώληση ομολόγων με διάρκεια άνω της δεκαετίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις θετικές προσδοκίες των επενδυτών για τις οικονομίες της Ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σήμερα και αύριο είναι, επίσης, δρομολογημένες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλη επιτυχία είχε χθεσινή δημοπρασία στην Ισπανία, με το υπουργείο Οικονομικών να πουλά 10ετή ομόλογα 9 δισ. ευρώ μέσω τραπεζών όταν η προσφορά ξεπερνούσε τα 29 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν αρκετά υψηλότερη. Η Ολλανδία προχώρησε στην έκδοση ομολόγων 1,18 δισ. ευρώ με λήξη το 2033 και η Γερμανία δανείστηκε 762 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό και ωρίμανση το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή