Με μαζικές αγορές προσπαθεί η Κίνα να στηρίξει το γουάν

Με μαζικές αγορές προσπαθεί η Κίνα να στηρίξει το γουάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Κίνα καταφεύγει σε μαζικές αγορές γουάν, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την πτώση των κινεζικών αγορών, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται πλέον με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες πως κρατικές τράπεζες της Κίνας αγόραζαν μαζικά το κινεζικό νόμισμα, υπό τις εντολές της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα όρισε χθες την κεντρική ισοτιμία του νομίσματος στα 6,5628 γουάν έναντι ενός δολαρίου, οριακά χαμηλότερη από εκείνη στην οποία είχε κλείσει το νόμισμα τη Δευτέρα.

Εχει προηγηθεί υποτίμηση του γουάν κατά περισσότερο από 1% από την αρχή του έτους, που ενέσπειρε ανησυχία στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τις προθέσεις του Πεκίνου για την ισοτιμία του. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, άλλωστε, το κινεζικό νόμισμα υποτιμήθηκε συνολικά κατά 4,7% έναντι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, όμως, οικονομικοί αναλυτές του εκτιμούν πως το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη στην Κίνα δεν υπερέβη το 6,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας περαιτέρω επιβράδυνση από την κατά 6,9% αύξηση που σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό επέκτασης από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η αύξηση του ΑΕΠ είχε περιορισθεί στο 6,2%.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του Πεκίνου για την ανάπτυξη το νέο έτος, έχει περιορισθεί στο 6,5%, υποδηλώνοντας στροφή της κινεζικής ηγεσίας σε πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως έχει, άλλωστε, ανακοινωθεί επισήμως. Μεταξύ άλλων μέτρων που επιστρατεύει το Πεκίνο είναι και η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% για το 2016, καθώς η κινεζική ηγεσία προσβλέπει στο να τονώσει την ανάπτυξη με φοροαπαλλαγές και αυξήσεις δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή