Τα ιδιωτικά μηνύματα στα χέρια των εργοδοτών

Τα ιδιωτικά μηνύματα στα χέρια των εργοδοτών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να διαβάζουν τα ιδιωτικά μηνύματα που στέλνουν οι υπάλληλοί τους μέσω λογισμικού chat και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφότου μια εταιρεία ανέγνωσε μηνύματα εργαζομένου στο Yahoo Messenger όσο εκείνος βρισκόταν στη θέση εργασίας του.

Η πρακτική είναι σύννομη, ήταν η ετυμηγορία του σώματος. Αφορμή ήταν η προσφυγή ενός Ρουμάνου μηχανικού, ο οποίος ήλπιζε ότι θα δικαιωθεί από το δικαστήριο, καθώς ο εργοδότης του τον απέλυσε το 2007 αφού διάβασε τα ιδιωτικά μηνύματά του.

Ο εργοδότης του είχε τότε ανακαλύψει πως χρησιμοποιούσε το Yahoo Messenger για τις προσωπικές του επαφές, καθώς και για τις επαγγελματικές του. Ο άνδρας ονομάζεται Μπόγκνταν Μπαρμπουλέσκου και έχει χάσει στα εθνικά δικαστήρια της Πολωνίας, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί τελικά στο Ευρωπαϊκό. Εκτός από το προαναφερθέν σκεπτικό, το σώμα υπενθύμισε στον ενάγοντα ότι είχε λάβει σχετικές προειδοποιήσεις πως θα ελέγχονται οι προσωπικές του επικοινωνίες.

Ενας από τους οκτώ δικαστές που μειοψήφησε επέμεινε, πάντως, ότι οι εργοδότες πρέπει ρητά να εξηγούν πλήρως τους κανόνες ελέγχου της online δραστηριότητας των υπαλλήλων τους. «Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ειδοποιούνται προσωπικά για αυτήν την πολιτική και να συναινούν σε αυτήν, με σαφή τρόπο», έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή