Διαβούλευση για άρση φραγμών στο εμπόριο με την Κίνα ξεκινά η Ε.Ε.

Διαβούλευση για άρση φραγμών στο εμπόριο με την Κίνα ξεκινά η Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά την πρόσφατη επιτυχία της Κίνας, την ένταξη του γουάν στα νομίσματα του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε χθες επίσημη διαδικασία διαβούλευσης με κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, προκειμένου να εξετάσει αν θα αναγνωρίσει καθεστώς ελεύθερης αγοράς στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Ετσι, η Κομισιόν ανοίγει ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα που θα καθορίσει τις σχέσεις των δύο εμπορικών εταίρων στο μέλλον. Εχει προηγηθεί σχετικό αίτημα του Πεκίνου, καθώς η αναγνώριση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς συνεπάγεται τη χαλάρωση διάφορων φραγμών στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ δυσχεραίνει την επιβολή μέτρων αντι-ντάμπιγκ σε φθηνές κινεζικές εξαγωγές.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Κίνα δικαιούται να της αναγνωρισθεί το «καθεστώς οικονομίας της αγοράς», καθώς έχουν παρέλθει 15 χρόνια από την προσχώρησή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Για την Κομισιόν, η διαδικασία προϋποθέτει επαφές με κλάδους της βιομηχανίας αλλά και παράγοντες του εμπορίου «δεδομένης της σημασίας του θέματος για το διεθνές εμπόριο και την οικονομία της Ε.Ε.», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, είναι πιθανή μια συμβιβαστική λύση που θα προσφέρει προσωρινή τουλάχιστον προστασία από τις φθηνές εξαγωγές της Κίνας σε ορισμένα προϊόντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ανάμεσα στους βιομηχανικούς κλάδους που εναντιώνονται σθεναρά σε οποιαδήποτε χαλάρωση των φραγμών που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στο εμπόριο με την Κίνα, είναι ο κλάδος του χάλυβα.

Η ένωση ευρωπαϊκών χαλυβουργείων Eurofer, που έχει επανειλημμένως υποβάλει σειρά καταγγελιών κατά της Κίνας, υποστηρίζει πως το πλεόνασμα παραγωγής χάλυβα στην Κίνα ανέρχεται σε 400 εκατ. τόνους, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής χάλυβα, που δεν υπερβαίνει τα 170 εκατ. τόνους. Σε ό,τι αφορά τις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα, έχουν διπλασιασθεί τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ οι τιμές του έχουν υποχωρήσει κατά 40%. Παράλληλα η Aegis Europe, ένωση ευρωπαϊκών βιομηχανιών μεταποίησης, στην οποία ανήκουν κλάδοι μετάλλων, χημικών, κεραμικών και κλωστοϋφαντουργίας, κατηγορεί το Πεκίνο ότι ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να εξάγουν με εκπτωτικές τιμές. Υποστηρίζει, επίσης, ότι αν αναγνωρισθεί καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και επικαλείται πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα κινδυνέψουν από 1,7 εκατ. έως 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή