Με «φρένο» χρέους η επανένωση της Κύπρου

Με «φρένο» χρέους η επανένωση της Κύπρου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H oποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε αποτυχία, εκτός εάν το κράτος, το οποίο θα προκύψει στη νέα ομοσπονδιακή του μορφή προβλέπει ρητά στο σύνταγμά του δεσμευτικούς κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Τα σχετικά δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Αναλύοντας περαιτέρω την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι το νέο κυπριακό κράτος θα πρέπει να εμπεριέχει στο σύνταγμά του πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.Υπό το πρίσμα αυτό, θα επιβάλλεται εκ του συντάγματος στάση δημοσιονομικά υπεύθυνη όχι μόνον στην ίδια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και στις επιμέρους κοινότητες, οι οποίες θα συγκροτούν το κράτος, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η δήλωση αυτή λειτουργεί και ως μέτρο για τον βαθμό αισιοδοξίας, που υπάρχει γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την επανένωση ως μία αμοιβαία επωφελή συνθήκη. «Συνιστά επιτακτική ανάγκη η συνένωση των δύο οντοτήτων να μη δώσει το περιθώριο στον εαυτό της να βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικά θέματα» προσέθεσε ο Κύπριος υπουργός. «Εάν μία από τις δύο εκτραπεί της πορείας της, τότε και η ομοσπονδία εν συνόλω θα αντιμετωπίσει ζητήματα σημαντικά». Κατά βάση, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης έχει κατά νου την τουρκοκυπριακή οντότητα, η οποία θα δυσκολευτεί να εκκινήσει στο νέο σχήμα, δεδομένου ότι εξαρτάται από τη στήριξη της Αγκυρας. «Οι Τουρκοκύπριοι θα χρειασθούν διεθνή οικονομική βοήθεια για μία μεταβατική περίοδο, προτού αρχίσουν να λειτουργούν βάσει αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων» τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης. Επιπλέον, ειδικής προσοχής χρήζει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Τουρκοκυπρίων, «όπου η κατάσταση παραπέμπει σε συνθήκες “Αγριας Δύσης” και ουδείς γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα εκεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, υπογράμμισε πως ένα νέο ομοσπονδιακό κράτος θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνοκυπριακή ναυτιλία, η οποία αντιστοιχεί στο σχεδόν 7% της κυπριακής οικονομίας, καθώς εν μια νυκτί θα διπλασιάσει τη δραστηριότητά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή