Σε χαμηλό οκταετίας το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σε χαμηλό οκταετίας το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές είναι οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας χάρις στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο στα τέλη του 2015 διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκταετίας. Το εν λόγω διάστημα από το 2007 έως και το 2015 παρατηρήθηκαν έξι διαδοχικές μειώσεις του ελλείμματος σε ετήσια βάση. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, όμως, οι μειώσεις αυτές ενδεχομένως να μην έχουν μακρά διάρκεια χωρίς ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Το ημερολογιακό 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στα 478 δισ. δολάρια, δηλαδή στο 2,6% του ΑΕΠ. Πριν από ένα χρόνο είχε διαμορφωθεί στα 488 δισ. δολάρια και στο 2,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της The Wall Street Journal, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και συγκεκριμένα το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφθανε σε επίπεδα πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο λόγος ήταν η δραστική πτώση των φορολογικών εσόδων, ενώ η ρευστότητα από τα προγράμματα στήριξης διοχετευόταν στην αγορά. Το 2010, πάντως, τα ελλείμματα άρχισαν να συγκρατούνται με την υποχώρηση των μέτρων στήριξης και τη σταθεροποίηση των εσόδων.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες πέραν των όσων είχαν αποφασιστεί αρχικά, αφ’ ης στιγμής οι Ρεπουμπλικανοί ήλεγξαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2011. Το 2013 οι δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται, ενώ το έλλειμμα συνέχιζε πτωτικά. Κατά τον Γκρεγκ Βάλιερ, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής στον επενδυτικό οίκο Horizon Investments, «η τεράστια πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, η οποία σημειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, φαίνεται πως φθίνει πλέον».

Υπενθυμίζεται πως μετά την περυσινή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κογκρέσου, θα υπάρξει άνοδος στα όρια των δαπανών έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 και παράταση φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι συνθήκες αυτές θα συντείνουν σε περαιτέρω αύξηση δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων στην Goldman Sachs, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα φθάσει στα 650 δισ. δολάρια ή στο 3,5% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος με λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και στα 575 δισ. δολάρια ή στο 3% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2017. Οσοι ασκούν κριτική για τα υψηλά ελλείμματα, ανησυχούν παράλληλα πως οι επικείμενες προεκλογικές εκστρατείες για την αναμέτρηση του 2017 θα συμβάλουν σε περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών πιέζουν για φοροαπαλλαγές, ενώ οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και κρατικά επιδόματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή