«Πάντσερ» η γερμανική οικονομία, με κινητήρα την εγχώρια ζήτηση

«Πάντσερ» η γερμανική οικονομία, με κινητήρα την εγχώρια ζήτηση

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο έχει εξασθενήσει, η γερμανική οικονομία παρουσίασε το 2015 τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της αποδίδονται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, και λιγότερο στις εξαγωγές της, λόγω και του γεγονότος ότι η απασχόληση έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ. Ετσι, η γερμανική οικονομία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, χάρη και στην επεκτατική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τον Μάρτιο.

Η ανάπτυξη κινήθηκε σε ρυθμό 1,7% το 2015 από το 1,6% έναν χρόνο πριν, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ενίσχυση της δραστηριότητας κατά 1,8% το 2016 και 1,7% το 2017. Η Γερμανία, που είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, επωφελείται από την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει, κατά μεγάλο μέρος, αγορές κρατικών ομολόγων.

Ανεξαρτήτως τούτου, όμως, οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας ήδη είναι αξιοζήλευτες όταν άλλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να καταπολεμήσουν την υψηλή ανεργία ή για να μειώσουν το υψηλό χρέος τους. «Η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία ενισχύεται σε επίπεδα υψηλότερα του δυνητικού μέσου όρου για δεύτερο συναπτό έτος», σχολιάζει ο Γκέοργκ Ζίνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Η προοπτική για το 2016 είναι λίαν θετική, με την κατανάλωση να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε οι εξαγωγές αποτελούσαν την κινητήριο μηχανή της οικονομίας. Βέβαια, ελλοχεύουν κίνδυνοι, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της KfW, που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον, και ειδικότερα την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η κατανάλωση στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 1,9%, από αύξηση 0,9% το 2014, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000, με την εσωτερική ζήτηση να προσθέτει 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,8% πέρυσι από το 1,7% έναν χρόνο πριν, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από την ύφεση του 2009. Στη σθεναρή ανάπτυξη της Γερμανίας συνέβαλε, επίσης, η πρωτοφανής εισροή μεταναστών, πυροδοτώντας αύξηση των κρατικών δαπανών για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών θεωρούν πως η γερμανική οικονομία έχει τις αντοχές για να αποκρούσει τους κινδύνους από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. «Οι ανησυχίες για την Κίνα είναι κάπως υπερβολικές», σχολιάζει ο Αντρέας Ρις, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit στη Φρανκφούρτη. «Μπορεί να επηρεαστούν οι εξαγωγές, αλλά δεν θα ανατραπεί ολοκληρωτικά η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας. Και η υψηλότερη ζήτηση σε άλλες οικονομίες, δηλαδή στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, θα αντισταθμίζουν μια πτώση από την Κίνα», προσθέτει ο ίδιος.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το 2015 από 3,4% το 2014. Για το 2016 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% σε διεθνή κλίμακα. Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιταχυνθεί και θα επιβραδυνθεί στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο. «Το περυσινό έτος υπήρχε αρκετή αβεβαιότητα για τις γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γενς Κράμερ, οικονομολόγος της NordLB στο Αννόβερο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως είναι δυνατό για τη χώρα να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016 χωρίς, παράλληλα, να εκδοθεί νέο χρέος υπό τη μορφή ομολόγων. Εναν χρόνο πριν, η Γερμανία παρουσίασε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά ύστερα από 50 χρόνια, λόγω των ισχυρών φορολογικών εσόδων αλλά και του χαμηλού κόστους δανεισμού. Μάλιστα, είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός πως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ήταν στόχος του 2015, αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να τον υλοποιήσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή