Η ΕΚΤ χάνει τη μάχη του πληθωρισμού

Η ΕΚΤ χάνει τη μάχη του πληθωρισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και η πτώση της τιμής της ενέργειας και γενικότερα των πρώτων υλών απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ από τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, που δημοσιεύτηκαν χθες. Ωστόσο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη χάσματος μεταξύ μελών της ΕΚΤ που επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και συναδέλφων τους που επιμένουν ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όρια της χαλάρωσης.

Την εντύπωση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παραδεχτεί την ήττα της στο μέτωπο του πληθωρισμού δίνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξη και η σταθερότητα των τιμών απειλούνται από την επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, από τον περιορισμό της ζήτησης για ευρωπαϊκές εξαγωγές, από την ενίσχυση των γεωπολιτικών απειλών και από την πτώση των τιμών της ενέργειας. Στις 3 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να μειώσει και άλλο, στο -0,3% από -0,2%, το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες και να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Στα πρακτικά υπονοείται ότι η ΕΚΤ είχε αντιληφθεί πως οι παραπάνω αποφάσεις πιθανότατα θα κρίνονταν ανεπαρκείς από τους επενδυτές, υποψία που είχε επιβεβαιωθεί ήδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να μειώσει και άλλο το επιτόκιο καταθέσεων, ώστε να έχει περιθώρια κινήσεων στο μέλλον.

Από τα πρακτικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήδη υπήρχαν από τον Δεκέμβριο περί ύπαρξης σημαντικών διαφωνιών. Καθίσταται σαφές ότι ορισμένα μέλη υποστηρίζουν την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τράπεζες και τη χρονική και ποσοτική επέκταση των αγορών ομολόγων, ενώ άλλα μέλη είναι τελείως αντίθετα με νέα μέτρα στήριξης. Η ύπαρξη του χάσματος είχε γίνει γνωστή ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, χάρη στις δηλώσεις του κ. Ιβ Μερς, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ωστόσο το χάσμα διατηρείται μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20%, γεγονός που καθιστά ευσεβή πόθο την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό σχεδόν 2%. «Ολοι μας ελπίζομε… ότι όσα έχουμε κάνει είναι επαρκή. Δεδομένης της μεταβλητότητας των τιμών του πετρελαίου, δεν χρειάζεται να αναλάβουμε δράση. Η ΕΚΤ έχει κάνει τη δουλειά της, τώρα είναι ώρα να την κάνουν και άλλοι», δήλωσε χθες ανώνυμα (!) κεντρικός τραπεζίτης χώρας της Ευρωζώνης, μιλώντας στο Reuters.

Σταθερά επιτόκια στη Βρετανία

Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μειώσει μόνο λίγο τον ήδη σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό στη Βρετανία. Οι Αγγλοι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν χθες ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας πιθανότατα επιβραδύνθηκε ελαφρώς στα τέλη του 2015, αλλά οι χαμηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να την ενισχύσουν στο μέλλον.

Η ΤτΑ, η οποία δεν κατάφερε να προβλέψει την υποχώρηση του πληθωρισμού στο μηδέν τον Δεκέμβριο, μάλλον διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές της, ενόψει των νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που θα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή