Παρά την ανάκαμψη, η ανεργία παραμένει υψηλά στην Ισπανία

Παρά την ανάκαμψη, η ανεργία παραμένει υψηλά στην Ισπανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της Ισπανίας είναι επιφανειακή, επισημαίνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays, Aπολίν Μενούτ και Αντόνιο Πασκουάλ, εστιάζοντας στη μακροχρόνια ανεργία, στην εξασθένιση της παραγωγικότητας και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι Ισπανοί που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από μία διετία ανέρχονται σε 2,4 εκατ., ενώ περίπου 700.000 νοικοκυριά δεν διαθέτουν τακτικό εισόδημα.

Παρ’ όλα αυτά, η Ισπανία θεωρείται ένα από τα «αισιόδοξα» κεφάλαια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Επειτα από πολυμέτωπη ύφεση στην αγορά ακινήτων, στον κατασκευαστικό και στον τραπεζικό κλάδο, η οικονομία παρουσιάζει σήμερα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ομως η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 20%, ενώ η ανεργία των νέων ξεπερνά το 55%. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν έχει ακόμη καταφέρει να χαράξει αποτελεσματική στρατηγική για λύση του προβλήματος, ενώ οι καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης δημιουργούν φόβο για αποσταθεροποίηση της οικονομίας, που βάδισε σε ρυθμό ανάπτυξης 3,3% το 2015 και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% μέσα στο τρέχον έτος.

Μερική απασχόληση

Οι χαμηλοί ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας στην Ισπανία αποδίδονται στην ανεπάρκεια των επενδύσεων στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης και στη μεγάλη εξάρτηση από τη μερική απασχόληση, παρουσιάζοντας το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Συν τοις άλλοις, η οικονομία στηρίζεται σε κλάδους που έχουν πια χαμηλά περιθώρια ανάπτυξης, όπως είναι οι κατασκευές κατοικιών, ενώ υπάρχει ένα άκαμπτο σύστημα αποδοχών και μειωμένη έκθεση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες δεν οδήγησαν σε ξεκάθαρο αποτέλεσμα, το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου, αν και κατέκτησε την πρώτη θέση στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, ζήτησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ο κ. Ραχόι πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και το Κόμμα των Πολιτών. Είναι πιθανό να δρομολογηθεί νέα εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.

Προς το παρόν, οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν πως θα υπάρξει μικρή αύξηση των μισθών μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η συνολική οικονομία θα επωφεληθεί από την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Πάντως, πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μηνιαίου επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, παρά τις θετικές επιδόσεις της ευρύτερης οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή