Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Μία εβδομάδα δραστικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου έως και στα χαμηλότερα επίπεδα 12ετίας ήταν αυτή που πέρασε. Βασικοί παράγοντες, οι οποίοι διαμόρφωσαν το δυσμενές κλίμα που προκάλεσε νευρικότητα και μαζικές πωλήσεις στην προθεσμιακή αγορά, ήταν η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα για την επιβράδυνση της Κίνας και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από το Ιράν, και η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή εν γένει. Την Πέμπτη υπήρξε μια βραχεία διόρθωση στις τιμές, με το Βrent να ανακάμπτει από το ναδίρ 12ετίας των 29,73 δολ./βαρέλι στα 31,03 δολ. και να αποδυναμώνεται χθες στα 30,38 δολ./βαρέλι. Συνολικά οι εβδομαδιαίες απώλειές του εκτιμώνται στο 9,4% και στο 8,5% για το αργό Νέας Υόρκης. Χθες στις πρωινές συναλλαγές το αργό υποχωρούσε 2,6% στα 30,39 δολ./βαρέλι.

Σε υψηλά διμήνου η τιμή του χρυσού

O χρυσός ολοκλήρωσε την εβδομάδα με περιορισμό των προηγούμενων απωλειών του, ενώ παράλληλα οι τιμές των μετοχών των κινεζικών ομίλων μετακινήθηκαν στη φάση όπου η αγορά εκφράζει αναιμικό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι τιμές των αξιών έχουν πτώση για μακρά χρονική περίοδο. Οι δε τιμές των εμπορευμάτων χθες συνέχισαν να εξασθενούν.

Πάντως, την προηγούμενη Παρασκευή το πολύτιμο μέταλλο παρουσίασε εκτίναξη σε υψηλά διμήνου, επειδή οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο έναντι των σαρωτικών πωλήσεων στα κινεζικά και τα διεθνή χρηματιστήρια. Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed, Ερικ Ρόζενγκρεν, δήλωσε ότι αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο την προβλεπόμενη πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Το χαμηλό κόστος δανεισμού θεωρείται ευνοϊκός παράγοντας για τον χρυσό, ο οποίος δεν αποδίδει τόκο σε όσους επενδύουν σε αυτόν. Η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 0,6% στα 1.080,40 δολάρια η ουγγιά κατά τις πρωινές συναλλαγές, ενώ συνολικά την εβδομάδα παρουσίασε απώλεια 1,6%. Παρά ταύτα, ο χρυσός έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετάλλων από τις αρχές του μηνός.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Yποχώρησαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων τη δεύτερη εβδομάδα του 2016, αφού οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τους τίτλους, καθώς επανέρχεται η αύξηση του ρίσκου της χώρας μετά την καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Το 2ετές κρατικό ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2017 έκλεισε την εβδομάδα με τιμή στα 92,30 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 9,10%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2019 κατέγραψε τιμή στα 88,40 λεπτά και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 9%. Το 10ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2026 αποτιμήθηκε την Παρασκευή στα 69,20 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,50%. Το spread διαμορφώθηκε στις 796 μονάδες βάσης, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας το spread είχε ανέλθει στις 778 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή