Βυθίζονται λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Βυθίζονται λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφιάλτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει εξελιχθεί η καθοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, που φέρνει στα πρόθυρα πτώχευσης όσες χώρες βοήθησε άλλοτε να πλουτίσουν ή, τουλάχιστον, να βελτιώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού τους. Η ανησυχία που άρχισε να εκδηλώνεται με την πρώτη υποχώρηση των τιμών στα μέσα του 2014, έγινε βεβαιότητα και ύφεση ένα χρόνο αργότερα, το δεύτερο ήμισυ του περασμένου έτους. Εκτοτε προκάλεσε τριγμούς που εξελίχθηκαν σε τεκτονικούς κραδασμούς σε οικονομίες από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και από τη Λατινική Αμερική μέχρι το Κέρας της Αφρικής.

Ρωσία

Μέσα στην εβδομάδα η είδηση της νέας υποχώρησης του «μαύρου χρυσού» συνέπεσε με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι οι υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης οφείλουν να περικόψουν κατά ακόμη 10% τις δαπάνες τους, εξαιρουμένων ορισμένων καίριων υποχρεώσεων όπως οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου. Η ρωσική οικονομία βυθίζεται ήδη σε ύφεση για δεύτερο έτος, η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί υποχωρούν, ενώ η υποτίμηση του ρουβλίου δίνει ώθηση στον πληθωρισμό. Ηδη το νόμισμα της Ρωσίας τείνει να υποχωρήσει σε επίπεδα κοντά στα 80 ρούβλια έναντι ενός δολαρίου, που σημαίνει ότι έχει χάσει το 60% της αξίας του μέσα σε δύο χρόνια. Το Κρεμλίνο προσβλέπει σε ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού» στα 50 δολάρια το βαρέλι και σε τερματισμό της ύφεσης το 2017, αλλά καμία από τις προβλέψεις δεν δείχνει να δικαιώνει τις ελπίδες του. Αντιθέτως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης μέσα στο 2016, ενώ οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αναθεωρούν διαρκώς προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα είναι ίσως η πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από την πτώση του πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως για κάθε δολάριο που μειώνεται η τιμή του πετρελαίου η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας χάνει περισσότερα από 685 εκατ. δολάρια από τα ετήσια έσοδά της. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές, η πτώση του πετρελαίου συνεπάγεται πολύ λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των τομέων της υγείας, της παιδείας και της στέγασης, καθώς και για κάθε είδος κοινωνικών προγραμμάτων. Ηδη από τα μέσα του περασμένου έτους υπήρχαν εμφανείς ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως φάρμακα και είδη διατροφής, ενώ είχε γίνει γνωστό από το καλοκαίρι πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είχαν ήδη περιορισθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 16 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου μειωνόταν στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα συρρικνωνόταν κατά 16%.

Νιγηρία

Στους μεγάλους χαμένους, η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα της Αφρικής, Νιγηρία, βρίσκεται σε δεινή θέση δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ραγδαία μείωση των εσόδων της από το πετρέλαιο, που υπολογίζεται πως τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους περιορίστηκαν σε λιγότερο από το 50% των αντίστοιχων του 2014, είχε ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν οι περιφερειακές αρχές τα κεφάλαια για να καταβάλουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων επί μήνες. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, 27 διοικήσεις περιφερειών ζήτησαν απεγνωσμένα τη χρηματοδότηση του κράτους για να αποτραπεί μείζων πολιτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή