Δραστικές περικοπές στην πετρελαϊκή βιομηχανία

Δραστικές περικοπές στην πετρελαϊκή βιομηχανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου είναι εξίσου σημαντικός για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Εκτός από μια σειρά αμερικανικών βιομηχανιών σχιστολιθικών που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, συνολικά ο κλάδος εξωθείται για δεύτερο συναπτό έτος σε δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού του και μάλιστα τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί σε οποιονδήποτε βιομηχανικό κλάδο επί δύο συναπτά έτη.

Σύμφωνα με την Barclays, οι πετρελαϊκές σε ΗΠΑ και Καναδά θα περικόψουν τις δαπάνες για εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων συνολικά κατά 35 δισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι προϋπολογισμοί τους μειώνονται κατά 27%, ενώ στη διάρκεια του περασμένου έτους είχαν ήδη μειώσει τις δαπάνες τους κατά 35%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, οι εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής αναμένεται να περιορίσουν τις δαπάνες τους κατά 15% στα 444 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους, ενώ έχουν προηγηθεί περικοπές δαπανών κατά τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια το περασμένο έτος. Οπως επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής, πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τη διετία 1986-1987 που επί δύο συναπτά έτη περικόπτονται οι δαπάνες.

Mεγάλη αβεβαιότητα

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η βιομηχανία πετρελαϊκών έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας στον κλάδο κατά τουλάχιστον 250.000 σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στη μείωση των εσόδων της. «Δεδομένου ότι εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα τις τιμές του πετρελαίου, οι δαπάνες για τον τομέα της εξόρυξης μέσα στο 2016 μοιάζουν με κινούμενο στόχο, ιδιαιτέρως για τη Βόρεια Αμερική», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Αντερσον, αναλυτής της Barclays, σε ανακοίνωσή του προς τους επενδυτές.

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, ότι οι εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευθούν να προχωρήσουν σε τόσο μεγάλες περικοπές. Εκτιμά, επίσης, πως όσο μεγάλες κι αν είναι οι περικοπές στον τομέα του πετρελαίου, θα αυξηθούν οι δαπάνες στον τομέα του φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή