Πετρέλαιο, Κίνα περιορίζουν την όρεξη για ρίσκο

Πετρέλαιο, Κίνα περιορίζουν την όρεξη για ρίσκο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν στην πλειονότητά τους οι περισσότεροι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, καθώς και λόγω της παρατεταμένης πτώσης των τιμών πετρελαίου. Μετά μια σειρά πρόσφατων ασθενών στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών παραγωγού εξακολούθησε να σημειώνει σημαντική πτώση τον ίδιο μήνα, παραμένοντας αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα στο -5,9% και ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς και ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο η οικονομία της Κίνας να επιβραδυνθεί περισσότερο από όσο αναμένεται. Το πρόβλημα σχετικά με την υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής από το Ιράν εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της. Ενδεικτικά, η τιμή του αργού Brent υποχώρησε στο τέλος της εβδομάδας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι καταγράφοντας νέα χαμηλά δεκαετίας, έχοντας σημειώσει σωρευτική μείωση περίπου 20% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η σημαντική αυτή πτώση στις τιμές δημιουργεί όχι μόνο πιέσεις στις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ενέργειας και στα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού παγκοσμίως. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ινδονησία και την Τουρκία, είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραφε εβδομαδιαίες απώλειες 2% νωρίς την Παρασκευή, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 9,0% αγγίζοντας επίσης χαμηλά πέντε μηνών. Παρόλο που ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κάλυψε στη συνεδρίαση της Πέμπτης τις απώλειες που κατέγραψε νωρίτερα στην εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδείκνυαν πτωτικό άνοιγμα την Παρασκευή στη Wall Street καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Wall δεν είχε ακόμα ανοίξει.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή