Νέες πιέσεις στην αγορά από το Ιράν

Νέες πιέσεις στην αγορά από το Ιράν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκάθεκτη συνεχίζεται η πτώση των τιμών του πετρελαίου, και το χειρότερο για τις χώρες και τις εταιρείες που εξαρτώνται από αυτό είναι ότι δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς έναν σημαντικό λόγο που θα ανέκοπτε την πτωτική του πορεία. Από την αρχή της εβδομάδας η τιμή του αμερικανικού αργού και του Brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% και από τις 4 Ιανουαρίου κατά 20,46% και κατά 20,87%, αντίστοιχα.

Με την τιμή του αργού και του Brent να έχει υποχωρήσει την Παρασκευή κάτω από το όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, η πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι και τα 20 δολάρια το βαρέλι φαντάζει όλο και πιθανότερη. Η είδηση που προκάλεσε τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 5% την Παρασκευή ήταν ότι το Ιραν εφαρμόζει τη συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς αμφιταλαντεύσεις και ότι απομάκρυνε τον πυρήνα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αράκ. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η άρση των κυρώσεων της Δύσης φαίνεται πως απέχει πλέον ημέρες και όχι μήνες. Με άλλα λόγια, το ιρανικό πετρέλαιο θα αρχίσει και αυτό να ρέει στις αγορές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την υπερπροσφορά πετρελαίου. «Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα τρεις με τέσσερις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε η αγορά το 2015, οπότε είναι σαν να ρίχνεις πετρέλαιο στη φωτιά», εξηγεί μιλώντας στο Reuters ο Τόνι Νούναν, αναλυτής κινδύνων στην αγορά πετρελαίου για τη Mitsubishi Corp. στο Τόκιο. «Είναι η λάθος στιγμή για να επιστρέψει το Ιράν στις αγορές πετρελαίου, τόσο για την αγορά όσο πιθανώς και για το Ιράν», σύμφωνα με ανάλυση της Phillips Futures.

Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη φαίνεται ότι βάζει στο στόχαστρό της την ινδική και την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου. «Οι πρώην πελάτες του Ιράν είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να επιστρέψουν ως αγοραστές… Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν οι κορυφαίοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου το 2011», εξηγεί στο Reuters o Πίτερ Σαντ, αναλυτής της BIMCO. Μετά την άρση των κυρώσεων, το Ιράν προγραμματίζει να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και σταδιακά να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά ακόμη 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. «Η ζήτηση αργού πετρελαίου από την Ινδία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Οπως και οι ανταγωνιστές μας, θεωρούμε την ινδική αγορά έναν από τους βασικούς μας στόχους για πωλήσεις στην Ασία», δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στενά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ινδίας. Η Τεχεράνη ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ινδία κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή