Οι… νίκες, οι ήττες και οι ισοπαλίες που ξεχώρισαν

Οι… νίκες, οι ήττες και οι ισοπαλίες που ξεχώρισαν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2015, το Κρεμλίνο φάνταζε ως ο σημαντικότερος λόγος ανησυχίας και στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Η τρομοκρατική επίθεση, όμως, κατά της εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι μετέβαλε τις εκτιμήσεις αυτές. Οι ακόμη πιο αιματηρές επιθέσεις, εμπνευσμένες από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος σε Παρίσι και Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, στα τέλη του έτους έκαναν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας να επισκιάσουν τη Ρωσία, ως τη σημαντικότερη ανησυχία για την ατλαντική ασφάλεια το 2015.

Το κρισιμότερο διατλαντικό ζήτημα της χρονιάς, όμως, υπήρξε η προσφυγική κρίση. Παρότι οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου εμφυλίου στη Συρία –η προσφυγική κρίση και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους– σημάδεψαν το 2015, τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα –νίκες και ήττες– και στις δύο όχθες του Ατλαντικού υπήρξαν διπλωματικά.

• Νίκες. Πυρηνικά του Ιράν: Υστερα από σχεδόν μία δεκαετία διαπραγματεύσεων, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία υπέγραψαν στις 14 Ιουλίου ιστορική συμφωνία με το Ιράν, διασφαλίζοντας την ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

COP21: Στις 12 Δεκεμβρίου, 195 κράτη του κόσμου συμφώνησαν σε δεσμευτική συνθήκη-πλαίσιο, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων.

Ρωσία: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν ενωμένοι στη στάση τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Υπό την αιγίδα του Βερολίνου, Ευρώπη και ΗΠΑ συνέχισαν την άσκηση πίεσης στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, η δυτική διπλωματία πέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία, αποτρέποντάς την από τη διεκδίκηση γεωπολιτικού οφέλους, με αφορμή τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η παράταση των εμπορικών κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας για όλο το χρόνο απέδειξε την πρόθεση της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Μαυροβούνιο: Υστερα από επτά χρόνια και πολλές συνόδους κορυφής, μετά την τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία επιβεβαίωσε εκ νέου την πολιτική ανοικτών θυρών, που έχει διακηρύξει, προσκαλώντας στις 2 Δεκεμβρίου το Μαυροβούνιο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

• Ηττες. Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΙΙΒ): Ο διατλαντικός κόλαφος της χρονιάς υπήρξε αναμφισβήτητα ο δημόσιος διχασμός γύρω από την ΑΙΙΒ. Την ώρα που η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε την κινεζική αυτή πρωτοβουλία ως ανταγωνιστική κίνηση, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν αισιόδοξη –ή ρεαλιστική– θεώρηση, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλύτερο να συμμετέχουν σε αυτήν.

• Ισοπαλίες. Η αργή πρόοδος της ΤΤΙΡ: Η διαπραγμάτευση γύρω από τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) προχώρησε ελάχιστα. Σύμφωνα με τα πρακτικά του Αμερικανού εκπροσώπου Μάικλ Φρόμαν, η ΤΤΙΡ δεν πρόκειται να υπογραφεί φέτος.

Ελληνική τραγωδία: Παρά την αναταραχή και τα προβλήματα, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ακόμη πακέτο οικονομικής βοήθειας και δεν χρειάστηκε να εγκαταλείψει το ευρώ.

* Η R. Tausenfreund είναι επικεφαλής σύνταξης του γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ και ο Guillaume Xavier-Bender συνεργάτης του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή