ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2016

opek-katarreysi-ton-timon-toy-petrelaioy-to-2016-2118670

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης θα είναι η μείωση της παροχής πετρελαίου από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC, προβλέπει ο οργανισμός, γεγονός που πρόκειται να αυξήσει την ανάγκη για αργό.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανέφερε σε έκθεσή του ότι η προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης αυτής. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε μείωση κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΠΕΚ, τα μέλη του οργανισμού παρήγαγαν λιγότερο πετρέλαιο τον Δεκέμβριο, μειώνοντας την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά.

Η παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μέλους του ΟΠΕΚ, της Ινδονησίας, μειώθηκε κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη δευτερεύουσες πηγές.

Το Ιράν αυξάνει την ημερήσια παραγωγή

Την ίδια στιγμή, το Ιράν εξέδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Πετρελαίου, υλοποιώντας την πολιτική της χώρας για αύξηση της παραγωγής μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2003, καθώς η αγορά ανέμενε την αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, ανακτώντας, ωστόσο, στη συνέχεια μέρος των απωλειών. Στις 14.00 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο κοντά στα 29,50 δολάρια.

«Το Ιράν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των κυρώσεων και σήμερα εκδόθηκε η εντολή για αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.