Το Ιράν «βυθίζει» την τιμή του πετρελαίου

Το Ιράν «βυθίζει» την τιμή του πετρελαίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και προ πολλού αναμενόμενη, η επίσημη πλέον άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η συνεπακόλουθη έξοδος της Τεχεράνης από την οικονομική απομόνωση οδήγησαν χθες το πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι. Δεδομένου ότι συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, ενώ η παγκόσμια αγορά έχει κατακλυσθεί από πλεόνασμα «μαύρου» χρυσού, η είδηση εξώθησε την τιμή του Brent σε πτώση 4% και κάποια στιγμή στα 27,67 δολάρια το βαρέλι. Μολονότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ανέκαμψε πάνω από τα 28 δολάρια το βαρέλι, η χθεσινή υποχώρηση ισοδυναμεί με πτώση άνω του 25% από την αρχή του έτους.

«Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ιρανικού πετρελαίου δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή εν μέσω πλεονάσματος αλλά και ανησυχίας για την οικονομία» σχολίασε ο Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναλυτής της UBS στη Ζυρίχη. Παράλληλα, ο Ανταμ Λόνγκσον της Morgan Stanley τόνισε πως «το Ιράν είναι ελεύθερο να πουλά πετρέλαιο στην αγορά και η προσφορά θα έρθει γρήγορα». Τα τελευταίο κύμα κυρώσεων που επέβαλαν στην Τεχεράνη ΗΠΑ και Ε.Ε. το 2012 οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου από τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011 σε ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα σήμερα. Διακηρυγμένη φιλοδοξία της Τεχεράνης είναι να αυξήσει την παραγωγή της αλλά και τις εξαγωγές της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ει δυνατόν άμεσα. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν, βέβαια, πως δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα η αύξηση αυτή και υπολογίζουν πως θα χρειαστεί ένας μήνας μετά την άρση των κυρώσεων για να αυξήσει την παραγωγή του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα και έξι μήνες για να την αυξήσει κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο λόγος που επικαλούνται οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι οι υποδομές της πετρελαϊκής του βιομηχανίας χρήζουν αναβάθμισης και εκσυχρονισμού για να εξυπηρετήσουν τέτοιας κλίμακας αύξηση της παραγωγής. Ετσι ο εκσυγχρονισμός της αποτελεί ήδη πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών και βιομηχανιών όπως καταδεικνύει η σπουδή με την οποία κινήθηκε η Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να στείλουν στην Τεχεράνη τον επόμενο μήνα «κλιμάκιο για την τεχνική αποτίμηση» της κατάστασης.

SOS εκπέμπει η Βενεζουέλα

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου συμπαρέσυρε την οικονομία της Βενεζουέλας, την οποία ο πρόεδρος, Νίκολας Μαδούρο, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των εσόδων της χώρας, ενώ η ποικιλία πετρελαίου που εξάγει πωλείται πλέον στα 24 δολάρια το βαρέλι, η Βενεζουέλα εμφάνισε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 13 δισ. δολαρίων μόνον τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Το 2014, όταν το πετρέλαιό της πωλείται 90 δολάρια το βαρέλι, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας εμφάνιζε πλεόνασμα ύψους 8,4 δισ. δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως στους εννέα πρώτους μήνες του περασμένου έτους η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,1% και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο ιλιγγιώδες 141,5%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι στο σύνολο του περασμένου έτους η οικονομία της Βενεζουέλας θα έχει συρρικνωθεί κατά 10%, ενώ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 200%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή