Ανάκληση 15.000 SUV από τη Renault λόγω ρύπων

Ανάκληση 15.000 SUV από τη Renault λόγω ρύπων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Σε ανάκληση 15.000 και πλέον αυτοκινήτων της αναμένεται να προχωρήσει η Renault, μετά τα ευρήματα των αρχών ότι ορισμένα οχήματά της εκπέμπουν ρύπους σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία πρότεινε να προσφέρει σε οδηγούς συγκεκριμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων της τη δυνατότητα ενημέρωσης του λογισμικού τους, το οποίο αφορά το σύστημα ελέγχου των εκπομπών ρύπων. Η επέμβαση αυτή ενδεχομένως να αφορά έως και 700.000 αυτοκίνητα της Renault. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα των επίσημων εργαστηριακών δοκιμών και τους πραγματικούς εν κινήσει ρύπους. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν και πάλι ανησυχία για την κατάσταση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ως προς τα επίπεδα ρύπων.

Ο κλάδος κινείται στη βαριά σκιά του διεθνούς σκανδάλου απάτης της Volkswagen, το οποίο προφανώς αποτυπώνει όχι την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Η εταιρεία είχε παραδεχθεί τον Σεπτέμβριο ότι τοποθετούσε επί χρόνια «έξυπνο λογισμικό» στα οχήματά της, ώστε να φαίνεται πως εκπέμπουν λιγότερους ρύπους όταν περνούσαν τα επίσημα τεστ. Την περασμένη εβδομάδα, και επειδή η ιστορία της VW είναι πολύ πρόσφατη, η τιμή της μετοχής της Renault κατακρημνίσθηκε 23% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές έφοδοι των αρμοδίων αρχών σε εργοστάσια της εταιρείας και στα κεντρικά γραφεία της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε χθες ότι τόσο στην περίπτωση της Renault όσο και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, τα επίπεδα εκπομπών ρύπων σε πραγματικές συνθήκες είναι απαράδεκτα υψηλά.

Σε ανακοίνωσή της η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία εντόπισε το πρόβλημα σε σφάλμα του συστήματος ελέγχου ρύπων σε ορισμένα μοντέλα Captur, με αποτέλεσμα να μη μειώνεται, όπως προβλεπόταν, η εκπομπή οξειδίου του αζώτου. Η παραγωγή των ελαττωματικών μοντέλων άρχισε τον Ιούλιο, ενώ το πρόβλημα διαπιστώθηκε τον Σεπτέμβριο και αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Ωστόσο, σήμερα η Renault ανακαλεί περισσότερα από 15.000 οχήματα Captur SUV, που κατασκευάστηκαν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015.