Τρεις μεγάλες απειλές για την παγκόσμια οικονομία βλέπει το ΔΝΤ

Τρεις μεγάλες απειλές για την παγκόσμια οικονομία βλέπει το ΔΝΤ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες της υφηλίου προβλέπει για το 2016 και το 2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις νέες ενδιάμεσες προβλέψεις του. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του Ταμείου προειδοποιούν για σημαντικές απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια: απότομη επιβράδυνση της Κίνας, δυσκολία εταιρειών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους εξαιτίας της ανατίμησης του δολαρίου και της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, επικαλούμενο την έντονη επιβράδυνση του κινεζικού εμπορίου και την πτώση των τιμών των πρώτων υλών, που προκαλούν πολύ σημαντικά προβλήματα σε χώρες όπως η Βραζιλία. «Η ερχόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη με προκλήσεις και οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους βραχυπρόθεσμης ενίσχυσης (της οικονομίας), αλλά επίσης να σκεφτούν και τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική», δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστερφελντ. Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία έξι χρόνια μετά την αρχή της ανάκαμψης είναι ότι πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 3,1%, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2009 και μετά. Για τη νέα χρονιά το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 3,4% (από 3,6% τον Οκτώβριο) και για το 2017 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% (από 3,8% προηγουμένως).

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη των οποίων επιβραδύνθηκε το 2015 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα την επόμενη διετία. Αντιθέτως, καλύτερα συγκριτικά θα είναι τα πράγματα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο προβλέπει μικρή ενίσχυση της ανάπτυξης την περίοδο 2016-2017, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει ενίσχυση της ανάπτυξης στο 1,7% από 1,5% το 2015. Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης προβλέπεται να έχει (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) η Ισπανία (2,7%-2,3%) και ακολουθεί η Γερμανία (1,7% και τις δύο χρονιές). Αντιθέτως το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη Γαλλία. Οσον αφορά στην Κίνα, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για απότομη επιβράδυνση της οικονομίας στο 6,3% το 2016 (από 6,9% το 2015) και στο 6% το 2017. Για τη Ρωσία το 2016 αναμένεται να είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, ενώ η οικονομία της Βραζιλίας έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη χρονιά με ύφεση 3,5% μετά την ύφεση ύψους 3,8% το 2015. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου (προϊόντα και υπηρεσίες) θα αυξηθεί με ρυθμό 3,4% το 2016 και 4,1% το 2017, εκτιμήσεις που έχουν αναθεωρηθεί αρνητικά κατά 0,7% και 0,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τρεις μεγάλες απειλές που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η παγκόσμια οικονομία, απειλές που αν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν διαχειριστούν σωστά, τότε θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία. Η πρώτη είναι η εντονότερη, από το προβλεπόμενο, επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τη μεταρρυθμίσει και να τη στρέψει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Αν όντως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει διάδοση της κρίσης μέσω του εμπορίου, να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο η τιμή των πρώτων υλών και μαζί τους η εμπιστοσύνη των επενδυτών με αρνητικές επιπτώσεις για τις αγορές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Δεύτερη σημαντική απειλή αποτελεί η συνέχιση της ανατίμησης του δολαρίου σε συνδυασμό με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού να δυσχεράνουν την εξυπηρέτηση του χρέους πολλών εταιρειών (ιδίως όσων έχουν μεγάλη δραστηριότητα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και έχουν δανειστεί σε δολάρια ενώ τα έσοδά τους είναι σε τοπικό νόμισμα). Τρίτη απειλή είναι οι επενδυτές να φοβηθούν τόσο πολύ ώστε να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε οικονομικό ρίσκο, με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή