Yπερπροσφορά πετρελαίου και το 2016

Yπερπροσφορά πετρελαίου και το 2016

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ελαφρά ανάκαμψη που σημείωσαν προσωρινά χθες οι τιμές του πετρελαίου, χάρη στην ενθαρρυντική είδηση πως αυξήθηκε η ζήτηση από την Κίνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) πιθανολογεί περαιτέρω πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Στη μηνιαία έκθεσή της, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επικαλείται την αύξηση της παραγωγής του Ιράν, που, όπως τονίζει, συνεπάγεται «πλημμύρα υπερπροσφοράς» στην παγκόσμια αγορά.

Προεξοφλεί ότι το 2016 θα είναι το τρίτο συναπτό έτος που θα χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου, καθώς η άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης προοιωνίζεται έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών για το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά. Υπολογίζει, μάλιστα, το πλεόνασμα στο 1 εκατ. βαρέλια «μαύρου χρυσού» την ημέρα, περίπου στο ήμισυ δηλαδή του σημερινού πλεονάσματος, καθώς αναμένεται μείωση της παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Οπως τονίζει η ΙΕΑ, αν το Ιράν σπεύσει να προσφέρει το δικό του πετρέλαιο με ελκυστικούς όρους και ο κύριος ανταγωνιστής και αντίπαλός του, η Σαουδική Αραβία, αποφύγει «να μείνει στο περιθώριο», οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ο νέος επικεφαλής της, Νιλ Ατκινσον, τόνισε μάλιστα πως «το Ιράν καθιστά σαφές ότι έχει επιστρέψει στο παιχνίδι», ενώ «η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν πως δεν θα ζημιωθούν, γι’ αυτό δεν πρόκειται να καλωσορίσουν την Τεχεράνη ούτε να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια».

Προεξοφλώντας εδώ και μήνες την προσέγγισή της με τη Δύση, η Τεχεράνη έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, προσβλέποντας στην ανάκτηση του μεριδίου που κατείχε στην παγκόσμια αγορά το 2011, πριν της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Νωρίτερα είχε δώσει ώθηση στον «μαύρο χρυσό» η είδηση πως η ζήτηση από την ενεργοβόρο οικονομία της Κίνας έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο έτος. Ετσι, το Brent έφθασε κάποια στιγμή να ανακάμψει σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει όμως και πάλι αργότερα, φθάνοντας κάποια στιγμή το βράδυ σε επίπεδα κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν οριακά πάνω από τα 29 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή