ΔΝΤ: Θετικός ο οικονομικός αντίκτυπος

ΔΝΤ: Θετικός ο οικονομικός αντίκτυπος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απροσδόκητα μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη θα προσφέρουν άμεση ενίσχυση στην οικονομική της ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο αντίκτυπος θα είναι μετριασμένος για την Ε.Ε. συνολικά, με αύξηση του ΑΕΠ 0,1% το 2017, ενώ στις χώρες προορισμού θα αποδειχθεί μεγαλύτερος. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο αντίκτυπος εξαρτάται από την ταχύτητα ενσωμάτωσης των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Οσο πιο γρήγορα γίνει η διαδικασία αυτή, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων και των μεταναστών, και διευρύνεται η συμβολή τους στα δημοσιονομικά.

Σε επίπεδο χωρών, και ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία έχει υποδεχθεί σχεδόν 1 εκατ. πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλούς από τη Συρία και το Αφγανιστάν, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί το 2017 κατά 0,3%. Πέραν του έτους αυτού, τα οφέλη θα εξακολουθήσουν, υπό τον όρο ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα εφαρμόζει πολιτικές εργασιακής ευελιξίας, ώστε να εντάσσονται στην αγορά εργασίας ήδη από το πρώτο διάστημα άφιξής τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Οι δυσμενείς συνέπειες από την είσοδο προσφύγων και μεταναστών συνήθως είναι βραχείες και προσωρινές, ενόσω ο θετικός αντίκτυπος θα μπορούσε να αποβεί άμεσος, χάρη στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών», τονίζει η Ενρίκα Ντετρατζιάτσι, μία από τις συγγραφείς της έκθεσης του ΔΝΤ.

Ενα ακόμα θέμα, το οποίο θίγει ο διεθνής οργανισμός, είναι ο αναμενόμενος και κατανοητός προβληματισμός και η ανησυχία των Ευρωπαίων εργαζομένων, μήπως λόγω προσφύγων οι μισθοί τους δεχθούν πιέσεις προς τα κάτω και η ανεργία αυξηθεί. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και πάντα με την επιφύλαξη πως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν επακριβώς οι αριθμοί των νεοεισερχομένων στην Ε.Ε., η πρότερη εμπειρία με μετανάστες και πρόσφυγες δείχνει πως οι δυσμενείς συνέπειες σε μισθούς και ανεργία είναι περιορισμένες και προσωρινές. Ενδεχόμενη αιτία θεωρούν το ότι η αντικατάσταση των μεν από τους δε είναι πολύ μικρή, σε συνδυασμό με το ότι όσο μεγαλώνει το εργατικό δυναμικό τόσο αυξάνονται οι επενδύσεις.

Περισσότερο ευεργετούμενες εμφανίζονται οι χώρες υποδοχής του υψηλότερου αριθμού προσφύγων. Πέραν της αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,3%, η Σουηδία θα έχει αύξηση 0,4% και η Αυστρία 0,5% το 2017, ακολουθώντας το βασικό σενάριο. Πάντως, εάν οι κυβερνήσεις διασφαλίσουν την αποτελεσματική ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας των προσφύγων και των μεταναστών, τότε και η συμβολή τους στο ΑΕΠ θα είναι 1,1% υψηλότερη σε βάθος πενταετίας. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg, ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Στέφαν Λέφβεν στη Σουηδία και ο Βέρνερ Φάιμαν στην Αυστρία ζητούν μέτρα για την ανάσχεση των ροών. Ειδικά η κ. Μέρκελ, αν και πρωτοστάτησε στην υποδοχή προσφύγων, σήμερα καλείται να διαχειριστεί και ακανθώδη ζητήματα, όπως οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στη χώρα της από άνδρες αραβικής ή βορειοαφρικανικής προέλευσης, σύμφωνα με όσα στοιχεία υπάρχουν, καθώς και τις πιέσεις από το κόμμα της να αλλάξει τη νομοθεσία ασύλου και να διευκολύνει την απέλαση ανθρώπων από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή