«Βουτιά» έως 50% στις τραπεζικές μετοχές

«Βουτιά» έως 50% στις τραπεζικές μετοχές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες που φτάνουν έως και το… 50% καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών λίγες μόνο ημέρες – εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Τράπεζας Αττικής έκλεισε χθες με απώλειες 50,67% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και ακολουθούν με απώλειες 47% η Τράπεζα Πειραιώς, -28% η Eurobank, -22,7% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ απώλειες 14,5% εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank.

Ασφαλώς η πτώση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες είναι γενικευμένη, ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχει μια κρίσιμη διαφοροποίηση: οι αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία υποχωρούν βίαια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών που είχαν αναρριχηθεί, ενώ οι μετοχές στην Ελλάδα καταρρέουν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται εξαιτίας της 7ετούς κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν χάνουν ποσοστό που κυμαίνεται από 14,5% έως και 50,67% από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Χάνουν πολύ περισσότερο, καθώς η νέα πτώση έρχεται σε συνέχεια απωλειών που κυμαίνονται από 98,99% μέχρι και 99,99% που καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τιμών!

Η πτώση των τιμών των μετοχών των εγχώριων τραπεζών δευτερευόντως συνδέεται με τη διεθνή κατάσταση. Οι κύριες αιτίες πίεσης είναι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά και το πότε και αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και δίχως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος η οικονομία είναι καταδικασμένη σε χαμηλή πτήση, ενώ το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει στην κατάσταση νεκροφάνειας λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία βιασύνη ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους εταίρους για την επιτάχυνση των διαδικασιών, με κίνδυνο να χαθεί και το 2016 για την οικονομία. Η παράταση της αβεβαιότητας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς πέραν της διατήρησης των κεφαλαιακών περιορισμών, αν η οικονομία συνεχίσει τη χαμηλή πτήση τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ακινησίας, καθώς με τα capital controls δεν κινείται τίποτα για τη βελτίωση της ρευστότητας και την αύξηση των χορηγήσεων δανείων, ενώ χωρίς την αξιολόγηση δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και στο μέτωπο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις, αφού συμφωνηθούν με τους εταίρους.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει, και μάλιστα δυναμικά έπειτα από τόσα χρόνια πίεσης, αρκεί να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να επανέλθει η κανονικότητα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, η οποία θα παγίωνε το θετικό κλίμα για την οικονομία και θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver, δηλαδή την εξαίρεση με την οποία γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας, και θα εντάξει σταδιακά την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή